Nem hirdethetnek politikai posztokat a Mediaworks-lapok a Facebookon

2019. május 15. 14:33 2019. máj. 15. 14:33

Letiltotta a Facebook a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait, így azok nem tudnak fizetett hirdetést elhelyezni a közösségi oldalon.

"Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Facebook.com letiltotta a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait. Kiadónk hivatalos érdeklődésére, amelyben a tiltás okára kérdeztünk rá, nem érkezett konkrét válasz. Az elmúlt hetekben a Facebook terveiről érkezett hírek alapján azonban nyilvánvaló, hogy az amerikai cég döntésének politikai, ideológiai okai vannak.Ennek következtében most a közösségi oldalon olyan hírekre és tartalmakra sem tudjuk felhívni olvasóink figyelmét, amelyeknek nincs semmiféle politikai vonatkozásuk."

- olvasható a Mediaworks-lapok felületén, így a Bama.hu-n is megjelent közlemény.

A 168 Óra a tiltás kapcsán azt írta, a Facebook még áprilisban bejelentette, hirdetett posztok esetén előzetes moderációval fogja gátolni azt, hogy álhírekkel befolyásolják a közvéleményt egy-egy politikai megmérettetés előtt. Egy listát is kiadott, melyen a moderálást megúszó, megbízható sajtótermékek szerepelnek, magyar médiumot viszont nem lehetett rajta taláálni. Az indoklás szerint azért, mert tavaly októberben létrejött a KESMA, azaz a Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány, mely közel félezer kormánypárti orgánumot fog össze.

Forrás: pecsistop.hu