Nem ugrál az örömtől a fonódó hálózatot kitaláló egyesület Kővári ötletétől

2018. szeptember 7. 09:34 2018. szept. 7. 09:34

A fonódó pécsi buszhálózatot kiötlő egyesület nekiment Kővári jános ötletének, amely szerint a teljes buszparkot le kell cserélni elektromos járművekre. Szerintük ugyanis még nem kiforrott a technika, így akár tömeges leállások is előfordulhatnak a jövőben.

Új szereplő tűnt fel az elektromos buszok beszerzésére felhívó ÖPE-s aláírásgyűjtés történetében, méghozzá az az egyesület, amelynél anno kitalálták a pécsi fonódó buszhálózatot - amelyről többen azt tartják, hogy finanszírozhatatlanná vált és a sofőrök sem lelkesednek érte.

A Pécsi és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) alelnöke a pecsiujsag.hu cikkében arról beszélt, hogy Kővári János ötlete - miszerint az egész pécsi buszparkot elektromos járművekre lehetne cserélni, ha a városvezetés elállna a drága fürdőfejlesztéstől, és az olcsóbb megoldás miatt felszabadulna jó pár milliárd forint a Modern Városok Programban - nagy veszélyeket rejt magában.

Roflics Gergő szerint ugyanis az elektromos buszok még nem számítanak kiforrott technikának, könnyen előfordulhatnak nem várt meghibásodások, ahogy azt sem lehet tudni, hogyan reagálnak az özönvízszerű esőkre, a tartós nyári melegre, vagy éppen a ködös-nyálkás őszi-téli időre. (Ez utóbbit mondjuk pont lehet tudni: a csúfosan bukni látszó Ikarus Egyedi által gyártott Modulo elektromos buszok Budapesten az ilyen időben nem nagyon akartak közlekedni - a szerk.) Ha pedig az egész buszpark csak tisztán elektromos járművekből állna, akkor akár tömeges leállás is bekövetkezhetne.

Azt elismerte, hogy a nulla károsanyag-kibocsátású közlekedési eszközöké a jövő, ám szerinte ebbe a projektbe csak úgy lenne érdemes belevágni, hogy az önkormányzat pár buszt vesz csak, majd azokat hosszan, akár több éven át is teszteli. Egyébként az önkormányzatnak pont ez a terve, tesszük hozzá halkan.

Egyébként a pécsi buszközlekedésben nemrég vágták meg a fonódó hálózatot, mert a város legatyásodott helyzete miatt a buszjáratokon spórolnak úgy, hogy közben a jegyek és bérletek árát emelték.