Némi vargabetűvel, de csak Csányi Sándoré lesz a mohácsi vágóhid

2017. április 19. 07:49 2017. ápr. 19. 07:49

Közvetve, de nevére vette a létesítményt az OTP-vezér.

Pókos Gergely lett nemrég a mohácsi vágóhíd mögött álló MCS Vágóhíd Zrt. cégigazgatója, miközben a férfi a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt. üzletfejlesztési igazgatója és vezérigazgató-helyettese is egyben.

Bár a hivatalos iratokban még nem látható a tulajdonosváltás, a Világgazdaság kérdésére a Bonafarm azt válaszolta, hogy már megszületett a megállapodás az MCS Vágóhíd Zrt. eladásáról a HO-ME 2000 Kft. és Csányi Sándor között.

"Csányi Sándor, a vágóhíd és a Bonafarm banki hiteleinek feltételei miatt, nem a Bonafarm csoporton, hanem két projekttársaságon, a Cloudville Kft.-n, valamint a Burnsville Kft.-n keresztül, közvetve válik az MCS Zrt. százszázalékos tulajdonosává. Ami a jövőbeli terveket illeti, a vágóhíd elsősorban a Bonafarm Mezőgazdaság telepein, valamint a kis és közepes méretű integrált termelő partnerei által hizlalt sertéseket fogja levágni. A termelt húst részben tőkehúsként értékesítik, részben pedig a Pick Szeged Zrt. készítményüzemeiben dolgozzák fel" - tudta meg a lap a Bonafarmtól.

A mohácsi vágóhíd, mely ha eléri teljes üzemelését, akkor évi egymillió sertés levágására lesz alkalmas egy műszakban, eredetileg Csányi érdekeltségében volt az építkezés megkezdésekor. Ekkor ugyanis a Bonafarm-csoportba tartozó Pick Szeged Zrt-nek még 25 százalékos tulajdonrésze volt a vágóhíd mögötti cégben.

Aztán a cégből kiszállt a Pick, és így az MCS mögött egyedül a HO-ME 2000 Kft. maradt, amely Nagy György ingatlanmogul vagyonkezelő cége. Nagy és Csányi ugyanekkor stratégiai együttműködésről állapodott meg. A mohácsi vágóhidat 21 milliárd forintból valósították meg, ebből 2,7 milliárd forint állami támogatás volt. A létesítmény üzemre kész, április végén Orbán Viktor avatja, ám idén még nem éri el a hírek szerint a teljes készültséget, "csak" 5-600 ezer sertést vágnak le 2017-ben egy műszakban.

A beruházás már egymilliárd forintnyi veszteséget is okozott, Csányi Sándor szerint ennyit buktak azon, hogy hiány van hentesekből és húsipari dolgozókból az országban.