Nemzeti lőterek: Szigetváron talán nyár végén elindulhat az építkezés

2019. május 23. 14:44 2019. máj. 23. 14:44

Szigetváron talán még idén nekiállnak a Honvédelmi Sportközpont építésének a hírek szerint, ám korábban arról is szó volt, hogy megyében Pécsen is készül ilyen létesítmény. Vélhetően a megyeszékhelyen későbbre csúszik az építkezés.

Még 2017-ben határozott úgy a kormány, hogy az ország 107 településén építtet nemzeti lőtereket. A program aztán annyit módosult - miközben 2018 elején nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították -, hogy Honvédelmi Sportközpontok jönnek létre, ahol a sportlövészet mellett küzdősportokat és vívást is okíthatnak a Honvédelmi Sportszövetség keretei között.

Tavaly egyébként az első ütemben 16 településen kellett volna elkezdeni a beruházásokat, Baranyában két helyre, Szigetvárra és Pécsre terveztek ilyen létesítményt, ám végül a beruházások nem indultak el.

Az akkori elképzelések szerint Pécsen a tervezett aquapark és a kosárlabdaakadémia közé akarták megépíteni a sportközpontot. (Ám a legújabb pécsi sportkoncepcióban a PMFC stadion helyére álmodott sportkomplexumnál lőtér is szerepel - erről bővebben itt írtunk.) Szigetváron erre a célra a hoboli országút mentén találtak pár ingatlant.

Az Index május 23-ai cikke szerint nemrég jelent meg az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer hirdetményei között, hogy az ország öt településén már akár a nyár végén neki is láthatnak a létesítmények megépítéséhez. Az öt érintett település Baja, Balassagyarmat, Szarvas, Szigetvár és Újfehértó. A feltételes mód azért kell, mert hogy még csak az ajánlattételi eljárásnál jár a projekt.

A cikk szerint "712,8 négyzetméter alapterületű, 92 fő befogadására alkalmas, földszintes, tetőtér-beépítéses épületek kivitelezésére várja az ajánlatokat a beruházást lebonyolító BMSK Zrt.", a sportközpontok pedig mindenütt egységes kialakításúak lesznek.

A sportközpontokat három részre tagolják: lesz egy terület, amelyen a multifunkcionális közösségi terem, tanterem és az öltözők kapnak helyet. Egy másik részen lesz a lövészeti versenytér, a harmadik rész pedig a fegyverek tárolására szolgáló tér lesz (utóbbira a fegyvertartás szigorú szabályait alkalmazzák).

A lap szerint a beruházásra 7,5 milliárd forintot terveztek be az idei költségvetésbe, ami a korábbi árakon számolva elegendő lehetne az első ütembe javasolt 16 honvédelmi sportközpont kiépítésére - csakhogy azóta jócskán elszálltak az árak az építőiparban. 2017-ben eredetileg 17,5 milliárd forintot szántak az első 40 sportközpont kiépítésére.

A pécsi létesítménnyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, amint válaszolnak, újra jelentkezünk.

Forrás: Pécsi STOP/Index