Nemzetközi rangsor: két kategóriában is a legjobb 500 között a PTE

2020. június 30. 10:28 2020. jún. 30. 10:28

A klinikai orvostudomány, valamint a közegészségügy területén a legjobb 500-ban a Pécsi Tudományegyetem az Academic Ranking of World Universities rangsora szerint.

A Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint a PTE két kategóriában is felkerült az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking friss kiadású szakterületi listájára. 

A PTE-t a világ 500 legjobb egyetemét összesítő listán a 401-500. helyre sorolták a klinikai orvostudomány, valamint a közegészségügy területén. 

A közlemény szerint a lista tudománymetriai alapját a Web of Science a 2014-2018 közötti publikációi jelentik, mivel az egyetemek nem szolgáltatnak adatokat, így a közlés szerint abszolút objektív szempontok alapján állították össze a rangsort. 

A legjobb egyetemek listája 2007 óta létezik, de 2017 óta készítik e la részletesebb tudományterületi listát, amelyen 54 szakterületet rangsorolnak. Az értékelés 100 pontos rendszerben történik, és 

"főként publikációs tevékenységre jellemző indikátorok szakterületre jellemző súlyozásával mérnek, figyelembe véve a közlemények számát és azok megjelenési helyét a szakirodalomban, az idézettséget, a nemzetközi együttműködésben készült közlemények arányát, valamint az adott szakterületen elérhető jelentős díjak számát.

A Pécsi Tudományegyetem 2018-ban már felkerült a klinikai orvostudomány területének 500-as listájára, és tavaly, majd idén is sikerült megőriznie ezt a rangos pozíciót."

- olvasható a közleményben.

Prof. Dr. Miseta Attila, a PTE rektora a rangsor kapcsán kifejtette a véleményét a kommünikében:

„Alig három héttel ezelőtt számoltunk be a londoni Quacquarelli Symonds rangsorában elért sikeréről egyetemünknek, és máris itt egy újabb megerősítése annak, hogy jó úton járunk. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy van még jónéhány tudományterület, amelyekben szintén jó lenne bekerülni ebbe a szűk elitbe. Ezen fogunk dolgozni a jövőben!”

 

Címlapi kép: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

 

Forrás: Pécsi STOP/PTE