Nézőtéri székek miatt kell fizetnie a Horvát Színház első felújítójának

2018. július 24. 12:15 2018. júl. 24. 12:15

A Horvát Színház felújítását végző, majd 2015 elején kiakolbólított cégnek vissza kell fizetnie közel 3 millió forintot, mert támadt némi egyetnemértés az önkormányzat és közte, valamint a felújítást befejező másik cég közt a nézőtéri székek ügyében.

Ugyan idén végre már sikerült átadni a Horvát Színházat, amelynek 2014 áprilisában kezdődött meg a felújítása - hogy aztán jó pár évig minden leálljon -, úgy látszik, a múlt árnyai még nem tűntek el az Anna utcából.

A pécsi önkormányzat előterjesztése szerint ugyanis a felújítást elkezdő, majd 2015-ben azonnali szerződésfelbontással kiebrudalt cég, az S és P 2004 Kft. és a pécsi helyhatóság közt van még némi pénzügyi természetű vita bizonyos nézőtéri székek ügyében.

A dokumentumban az olvasható, hogy a cég és az önkormányzat végül kiegyezett egymással, és a szerződést közös megegyezéssel bontották fel, ami miatt a vállalkozót addig teljesített és folyamatban lévő dolgait ki kellett fizetnie a városházának. Ezt meg is tette, a cég 87,866 millió forintot kapott az önkormányzattól.

"A fenti jogcímen átutalt összeg tartalmazta a Vállalkozó által a nézőtéri székek vonatkozásában 1.500.000,- Ft előleg jogcímén megfizetett összeget, valamint a még fennálló mindösszesen 2.992.500,- Ft összegű fizetési kötelezettségük teljesítéséhez szükséges pénzösszeget, melynek megfizetését Vállalkozónak a szállítási szerződés alapján a nézőtéri székek eladó általi leszállítása esetén kellett volna teljesítenie.

A rendelkezésre álló adatokból megállapítható, hogy Vállalkozónak a nézőtéri székek vonatkozásban megkötött Szállítási szerződés teljesítésére vonatkozó kötelezettsége lehetetlenült"

- áll az előterjesztésben.

A dokumentum nem részletezi, hogy mi miatt lehetetlenült el a székszállítás, de arra kitért, hogy az önkormányzat kötelezettséget vállalta rra a felújítást folytató új cég felé, hogy a beépítésre szánt anyagokat továbbadja neki.

Az új vállalkozó a nézőtéri székeket is beépítette, és joggal várta, hogy ezt is kifizeti neki az önkormányzat.

Az önkormányzat erre fölszólította az első céget, hogy akkor azt a közel 3 millió forintot adja csak vissza, amit aztán az önkormányzat továbbad a második cégnek. Az első vállalkozó el is ismerte, hogy neki ez a pénz nem jár, így egy háromoldalú szerződés megkötése után a tranzakciót végre is lehet hajtani a két fél és a városháza közbeiktatásával.