Nincs komolyabb fennakadás Baranyában a havazás miatt

2018. december 15. 12:45 2018. dec. 15. 12:45

Nem okoz nagyobb fennakadást a péntek óta kitartóan hulló hó Baranyában, a Baranya Megyei Katasztrófavédelem szombati tájékoztatása szerint a megyében valamennyi főközlekedési-, és gyorsforgalmi út, valamint az M6-os autópálya is járható, sónedves. A Budapest-Pécs vonalon viszont késik a vonat a télies sínviszonyok miatt.

A katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a közösségi közlekedésben nincs fennakadás, a helyi és távolsági autóbuszok, valamint a vonatok is menetrendszerint közlekednek. Az időjárással összefüggésben szombaton tűzoltói beavatkozásra még nem került sor - írták. A Tüke Busz is tartja magát, honlapja szerint minden járat teljes útvonalon közlekedik.

A MÁV kicsit megsínyli a havazást.

A havazás és jegesedés miatt több vasútvonalon is késnek a vonatok - tájékoztatta a Mávinform szombat délelőtt az MTI-t.

A Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Pusztaszabolcs-Dunaújváros és a Hatvan-Szolnok vonalon 20-60 perccel hosszabb a menetidő. A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Cegléd-Szeged és a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon, valamint Kaposvár és Pécs térségében néhány vonat menetideje 10-20 perccel nőhet, más vasútvonalakon időnként 5-15 perccel többet kell várni a vonatokra.

A szakemberek minden érintett helyszínen folyamatosan dolgoznak a váltószerkezetek megtisztításán - írták, megjegyezve: a szél és a havazás lassíthatja a berendezések takarítását.

A Mávinform kiemelte: a vasút a havazás közepette is biztonságosabb eljutást kínál a közúti közlekedésnél. A téli időjárás, a havazás, hófúvás által okozott forgalmi zavarok és közlekedési akadályok elhárítása, a nagyobb fennakadások elkerülése, a pályák szabadon tartása érdekében pedig számos intézkedést hoztak a vasúttársaságnál - tették hozzá. Példaként említették, hogy szükség esetén több embert tudnak bevonni a munkálatokba, illetve a MÁV hálózati szintű, folyamatos készenlétet működtet.

Egymást érték a balesetek pénteken

Pénteken több baleset is volt, mely az időjárás számlájára írható. Pécsen a Gólya dűlőben egy markológép a havas, meredek úton megcsúszott, elakadt a domboldalban és oldalára borult, az utat teljesen elzárta. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, valamint - egy gyorsbeavatkozó sugár és kézi tűzoltó készülék fedezete mellett - az üzemanyagafolyást megszüntették.

Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt. Az úton a markoló mellett egy kisárusszállító teherautó is megcsúszott a havas úton, és keresztbe fordult. A tűzoltók kézi vonszoló segítségével a teherautót kivontatták olyan útszakaszra, ahol nem volt útban a traktor mentésének. A műszaki mentés, és a síkosságmentesítés ideje alatt az érintett útszakaszon teljes útzár volt.

Egerágon egy személygépkocsi a csúszós úton megcsúszott és az árokban fejre fordult. A gépkocsiban ketten utaztak, közülük egy fő könnyű sérüléseket szenvedett. A pécsi hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, majd a kerekeire állították.

Kozármislenyt elkerülő úton egy kisteherautó a havas úton megcsúszott és a szabályosan közlekedő személygépkocsinak ütközött. Az autóban négy fő utazott, közülük egy kisgyermek könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset következtében a gépjárművek félútpályás akadályt képeztek. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították, valalmint átvizsgálták a gépjárműveket, és segítséget nyújtottak a forgalom irányításában.

Nagydobszán egy személygépkocsi a havas úton megcsúszott és egy lámpaoszlopnak ütközött. A helyszínre érkezett az áramszogláltató munkatársa, aki a lámpaoszlopot megvizsgálta és megállapította, hogy az nem sérült. A személygépkocsiban négy fő utazott, személyi sérülés nem történt. A szigetvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépjárművet, majd átvizsgálták, valamint a lámpaoszlopról eltávolították és biztonságos helyre helyezték.

Birján település előtti kereszteződéstől nem messze két személygépkocsi frontálisan ütközött. Az egyik autóban két fő, míg a másikban négy fő utazott. A baleset során öt fő könnyű sérültet kórházba szállítottak, köztük egy gyermeket is. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépjárműveket, valalmint a rendőrség kiérkezéséig irányították a forgalmat.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság figyelmeztetése szerint ilyen időjárási körülmények között a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulunk, tájékozódjunk az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival vágjunk neki az utazásnak. Az üzemanyaggal se fukarkodjunk, és számoljunk a szokásosnál több utazási idővel.