Nívós társaságba választották be a PTE-t

2020. október 14. 10:23 2020. okt. 14. 10:23

A napokban értesítették arról a Pécsi Tudományegyetemet, hogy – az ELTE után második magyar egyetemként – beválasztották az intézményt az Európai Egyetemi Alapítvány (European University Foundation – EUF) tagjai közé. Erről a szervezet irányító bizottsága határozott, egyhangúan, ellenszavazat nélkül.

Az EUF célja az Európai Felsőoktatási Térség modernizációjának elősegítése. Teljes jogú tagja 22, az akadémiai kiválóság kultúráját magukénak valló európai egyetem, valamint 37 társult tagegyetem, melyekhez csatlakozhat a friss döntés értelmében Magyarország első egyeteme is.

A hálózat tevékenysége öt fő területre osztható: minőségi mobilitás, digitális felsőoktatás, szakpolitikai reformok, aktív állampolgárság és foglalkoztathatóság. A szervezet részt vett többek között az Erasmus+ szakmai gyakorlati program, az Erasmus Masters hallgatói hitelrendszer, valamint az Erasmus+ mint márkanév kialakításában. Olyan úttörő digitális kezdeményezések fűződnek hozzá, mint az első on-line kreditváltó felület, az első on-line Erasmus+ Tanulmányi Szerződés felület, vagy a „papírmentes” Erasmus kezdeményezés.

A hálózat vezető testülete a tagegyetemek rektoraiból álló közgyűlés. A közgyűlés választja az irányító bizottságot, melynek tagjai közreműködnek az EUF működésének és fejlődésének felügyeletében. Minden partneregyetem tagságát egy kijelölt koordinátor irányítja, akik egy választott fő által szintén reprezentáltak az irányító bizottságban. A Pécsi Tudományegyetemet Dr. Tarrósy István nemzetközi igazgató fogja képviselni a bizottságban.

„Hatalmas elismerés a PTE számára, hogy a nemzetközi térben elért eredményeink, diplomáciai kapcsolataink alapján méltónak tartották egyetemünket a szervezeti tagságra” – mondta el Tarrósy István a hír kapcsán.

„Ezt az is jól jelzi, hogy a szervezet kereste meg a PTE-t, hogy régóta figyelemmel kísérik intézményünk nemzetköziesítését, fejlődési pályáját. Nem kérdés, hogy élnünk kell ezzel a lehetőséggel, ugyanis a tagság révén be tudunk kapcsolódni a nemzetközi felsőoktatás legfontosabb témáinak döntéselőkészítő folyamataiba, vagyis javaslatainkkal képviselni tudjuk a PTE, és tágabb értelemben természetesen Magyarország érdekeit.” – hangsúlyozta az igazgató.

(Címlapkép: PTE/Csortos Szabolcs)

 

Forrás: Pécsi STOP