Nono, WildHorse! - visszadobta az uránkutatás ötletét a bizottság

2012. május 29. 11:46 2012. máj. 29. 11:46

Lepattant az ausztrál bányatársaság a pécsi önkormányzat városfejlesztési bizottságáról: kellő információ és a cég képviselője híján a napirendi pontot elnapolták.



Az LMP közleményében már tiltakozott az ausztrál WildHorse Energy kutatási kérelme ellen, amely során ferdén befúrnának Pécs lakott területe és egy természetvédelmi terület alá.

Az ügyet elsőként a pécsi önkormányzat városfejlesztési bizottsága tárgyalta kedden reggel. Oszoli Dénes, a bizottság elnöke leszögezte: mivel a cég nem bocsátott rendelkezésükre térképet a fúrásokról, a bányatársaság, illetve a fúrásokat tervező cég képviselői nincsenek jelen, a napirendi pontot elnapolják, mert nem tudnak megfontolt döntést hozni.
Schmuck Roland (MSZP) szerint nem tisztázott, hogy lesz-e sugárzás, a terület kiemelt környezetvédelmet élvez. Nem érti, miért nincs jelen a Wildhorse képviselője, és miért nem honi cég, miért egy ausztrál társaság kutat.

Keresztes Lóránt (LMP) az illetékes államtitkárt és a cég képviselőit több szakbizottság együttes ülésén hallgatná meg, de a lakosságot is megkérdezné. Ez a város életét meghatározó kérdés, ugyanakkor az 500 munkahelyből 450-et külsős vendégmunkás töltené be, annyira specifikus ma már az uránbányászat. Először azonban mindenképpen a környezeti hatásokat kell tisztázni.

Peták Péter, az Istenkúti Közösségért Egyesület vezetője a bizottság ülésén elmondta: most az ausztrál cégnek van kutatási engedélye, ami a bányászat előszobája. A területet, amelyről most szó van, a korábbi állami bányavállalat alaposan felmérte. Korábban több fúrást terveztek, most úgy tűnik, ezzel az egy fúrással szeretnének pontot tenni a kutatás végére. Ez egy stratégiai kérdés, amit a város nem engedhet csak úgy ki a kezéből. Az egyesület bejelentkezett ügyfélként a zöldhatósághoz és a bányakapitánysághoz, innen vannak az információk - tette hozzá Peták Péter.

Az egyesület elnökétől megtudtuk azt is: a uránércet nagyban befolyásolják az aktuális bejelentett atomfegyver-leszerelések, és most is volt ilyen, az uránérc ára csökkent.

Keresztes Lóránt azt javasolta, napolják el a kérdést, kérdezzenek meg szakállamtitkárt, a céget és a lakosságot. A bizottság egyhangúan támogatta a döntést, a konstruktív hozzáállást megköszönte Keresztes Lóránt.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop