November közepéig is nézhetjük a választási plakátokat

2019. október 16. 09:16 2019. okt. 16. 09:16

Bár pár plakáttal már kevesebb van Pécsett, mint amennyi vasárnap fogadta az egyszeri szavazót, még egymást érik a Fidesz-KDNP-ÖPE trió, a Mindenki Pécsért Egyesület és a különutas LMP anyagai. 

A törvény szerint hivatalosan a választás előtt ötven nappal indul a kampányidőszak, nem hivatalosan nyilván már hónapok óta ment az egyik-másik szekértábor buzdítása. A Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria következetes gyakorlata szerint csak a hivatalos kampányidőszakban végzett politikai tevékenység számít kampányolásnak, ezekkel kapcsolatban lehet a választási szervekhez fordulni. A kampányidőszakon kívüli szórólapozás, plakátolás, a választók közvetlen megkeresése nem tekinthető kampánytevékenységnek.

Plakátokat elhelyezni magántulajdonú ingatlanon, építményen, oszlopon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő, állami vagy önkormányzati tulajdonún pedig csak a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehetett.

Tilos volt plakátolni védett műemléken, építészeti örökségen, védett természeti területen, valamint állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül. A jogszabály tavaly év végi módosulása következtében már nem lehetett például villanyoszlopokon a tulajdonos engedélye nélkül plakátot elhelyezni (ebből Szigetváron volt némi egymásra mutogatás).

Pécset rendesen tele is szórták a különböző formációk plakátokkal, melyeket rongáltak is. A 16-os körzetben kétszer is elintézték az ott induló ellenzéki jelölt, Bognár Szilvia szóróanyagait, ez azonban nem akadályozta meg a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjét, hogy dupla annyi szavazatot kapjon, mint kormánypárti kihívója, a Fidelitas volt vezetője, Beke Zoltán, akinek jutalomjáték lehetett a képviselőségért való indulás.

A Vári Attilát 6000 szavazattal verő Péterffy Attia óriásplakátjait egytől egyig átragasztották a finisben, de Fidesz-KDNP-ÖPE plakátjai közül is amortizálódott jó néhány.

A plakátokat a hatályos szabályozás szerint a választást követő 30 napon belül kell eltávolítania annak, aki felhelyezte. Azaz elméletben előállhat az a helyzet, hogy november közepéig velünk maradnak a közéleti reklámanyagok.

 

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP