Nyár közepén váltott le két intézményvezetőt a kaposvári megyéspüspök

2019. július 19. 14:55 2019. júl. 19. 14:55

A nyári szünet közepén, bizalomvesztésre hivatkozva menesztette a kaposvári megyéspüspök a somogyi megyeszékhely katolikus gimnáziumának és óvodáinak vezetőit. Az egyik érintett még várja a hivatalos levelet a leváltásáról.

A Kapos-T kaposvári lap cikke szerint csütörtökön "bizalomvesztésre" hivatkozva menesztette a nyári szünet közepén Varga László kaposvári megyéspüspök a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola igazgatóját, Godó Lászlót. A lap úgyértesült, hogy egyúttal a négygyermekes tanár pedagógusi munkaviszonyát is megszüntették.

A megyéspüspök ezzel párhuzamosan a helyi Szent Margit Katolikus Óvoda vezetőjének, Mészáros Ágnesnek a megbízatását is visszavonta. (Ezt Mészáros Ágnes az Indexnek megerősítette azzal, hogy még várja a hivatalos levelet a részletekkel a püspökségtől.)

A lap szerint mindkét intézményvezető hosszú évek óta, a szülők és a munkatársak nagy megelégedésére végezte munkáját.

A Kapos-T megkereste a Kaposvári Egyházmegyei Hivatalt, hogy mi miatt történt pont a nyár közepén a két leváltás, és van-e esetleg már kijelölt utód az intézményvezetők helyére.

A megkeresésre csütörtökön annyi választ kapott a lap, hogy a hivatal július 26-ig zárva tart, sajtókérdésekre július 29. után tudnak válaszolni.

A Kapos-T pénteki cikke szerint pluszban érkezett még egy válasz az egyházmegyétől, mely szerint a két intézményvezetőnek „kölcsönös bizalomvesztés miatt”, rendes felmondással megszüntették a munkaviszonyát (vagyis nemcsak a vezetői beosztásuk szűnt meg, hanem a munkaviszonyuk is).

A cikk szerint az egyházmegye úgy látja, a kaposvári eset a Győrben menesztett intézményvezető ügyével nincs összhangban.

Győrben ugyanis július elején az ottani megyéspüspök váltotta le személyes indokokra hivatkozva az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont élén álló igazgatót úgy, hogy a pedagógus 25 éve tanít az intézményben. A szülők ott tiltakozást szerveztek a verdikt ellen, aminek Veres András megyéspüspök nem annyira örült.

Forrás: Pécsi STOP/Kapos-T/Index