Nyilatkozott az FDSZ PTE a modellváltásról

2021. január 13. 16:26 2021. jan. 13. 16:26

Egyre biztosabbá válik, hogy a PTE is a Corvinus sorsára jut, ezért a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz.

A közlemény változtatás nélkül közöljük:

A Pécsi Tudományegyetemet is elérte az a folyamat, ami a Corvinussal kezdődött. Most a debreceni, a szegedi és a pécsi kerül sorra, de már be van táblázva az ELTE, a BME és a Semmelweis is. Naivan úgy gondoltuk, hogy az eddigi 6-7 egyetemi átalakítás tapasztalatait megvárva folytatódik a folyamat, de helyette inkább felgyorsult.

Alig-alig vannak információink az átalakításról, hiszen mindez megfelelő érdekegyeztetés nélkül, egy szűk körön belül zajlik. Nincs ismeretünk az alapítványról, annak gazdasági erejéről, a kuratóriumról, annak jogköreiről, összetételéről. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte minden esetben súlyosan sérült az egyetemi autonómia. De a legnagyobb sérelem a közalkalmazotti státusz elvesztése, aminek előnyeit nem pótolja az alamizsnaként beígért kétszer 15 százalékos emelés.

Nem folytattak és folytatnak egyeztetést a dolgozók érdekvédelmét képviselő szakszervezetekkel, a legfőbb érdekeltekkel, az oktatókkal, dolgozókkal, az őket képviselő kari szervezetekkel és a szenátusokkal sem.

Ha ez a folyamat végbemegy, akkor vége a több száz éves egyetemi autonómiának és kidobhatjuk a felsőoktatási törvényt is.

A FDSZ PTE Intézményi Szervezete követeli, hogy az átalakítás folyamata nyilvános legyen, és minden információt bocsássanak rendelkezésre.

Meg kell indítani az érdekegyeztetéseket az oktatókkal, a kari és egyetemi szervezettel, a szakszervezetekkel. De legfőképpen ki kell kérni az egyetemen dolgozó több ezer fő véleményét az átalakításról.

 

Pécs, 2021. január 12.

 

Dr. Horváth Csaba

FDSZ PTE Intézményi Szervezetének elnöke

Kép: https://ajk.pte.hu/hu