Nyomoz a rendőrség a Péterffy lejáratását célzó ál-közvéleménykutatás miatt

2019. szeptember 13. 10:00 2019. szept. 13. 10:00

Rágalmazás miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság abban az ügyben, miszerint egy állítólagos közvéleménykutató intézet a pécsi ellenzéki jelöltet, Péterffy Attilát lejárató kérdésekkel hívogatta a pécsieket.

Még augusztus közepén írtuk meg a Szabad Pécs nyomán, hogy egy közvéleménykutató cég, amely az Amygdala Közvélemény-kutató Intézetként azonosítja magát (de amúgy a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. áll mögötte, és lapértesülések szerint általában a kormánynak kedves témákban szokták az embereket kérdezni) telefonon, hívószám-kijelzés nélkül hívogatta a pécsieket.

Az egyik kérdésben migránsoztak egyet, a másikban Gyurcsányoztak, de a leginkább karaktergyilkosnak szánt kérdés az volt, hogy akkor is szavazna-e a megkérdezett Péterffy Attilára, ha kiderülne, családon belüli erőszakot követett volna el.

Az Index most arról számolt be, a személyét illető lejárató kérdések kapcsán Péterffy Attila feljelentést tett, a nyomozás szeptember elején indult meg.

Péterffy már az ügy kipattanásakor bejelentette, hogy a rendőrséghez fordul, amivel meglepő módon Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke, országgyűlési képviselő is egyetértett

Push-poll, a mocskos csodafegyver

Az Index szerint ezt a kampányeszközt push-pollnak hívják, az USA-ban már Nixon idején csináltak közvélemény-kutatásnak álcázott lejáratókampányokat, Oroszországban pedig nemrég folyt egy ilyen. Aki ilyen push-pollt rendel, politikai propagandát szeretne terjeszteni egy-egy politikailag billegő körzetben a sugalmazó, kérdésnek álcázott állításokkal. Ez a módszer annyira gusztustalan és ellenkezik minden piac- és társadalomkutatási szakmai elvvel, hogy az USA-ban kábé minden kutatás-szakmai szervezet elítéli.


 

Forrás: Index/Pécsi STOP