Nyomoz a rendőrség a paksi atomerőmű hűtővizének mérési furcsaságai miatt

2018. október 29. 17:24 2018. okt. 29. 17:24

Még nyári extrém hőség idején derült ki, hogy a paksi atomerőmű hűtővízcsatorna-kivezetésénél melegebb vízhőfokot lehet mérni, mint ami még megengedett. Jávor Benedek EP-képviselő szerint trükközés volt a határérték alatti méréseknél, ezért környezetkárosítás miatt tett feljelentést, a rendőrség pedig nyomozni kezdett.

Az augusztusi extrém kánikula idején derült ki a G7.hu jóvoltából, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság hivatalos paksi vízhőmérője meghibásodott, és csak naponta egyszer, reggel 7 órakor - amikor a leghidegebb a víz - mérték az atomerőmű hűtővízcsatornájának kilépési hőmérsékletét.

Erre azért van szükség - a Duna élővilágának óvása mellett -, mert egy 2001-es rendelet szerint a hűtővízcsatorna Dunába torkollása utáni 500 méteren ha bárhol 30 °C vízhőmérsékletet (vagy annál magasabb értéket) mérnek, akkor az atomerőművet le kell állítani. (Franciaországban ez a határték 28 °C, ott a nyáron három atomerőműnél is csökkenteni kellett a teljesítményt).

A magyar mérések szerint az extrém kánikula idején a legmagasabb vízhőmérséklet 29,88 °C volt, vagyis csak egy kicsivel, de alatta maradtak a határtéknek.

Ám az Átlátszó.hu csapata saját szakállára is méréseket végzett, nekik viszont többször is 30 °C-ot meghaladó értékek jöttek ki.

Jávor Benedek, a Párbeszéd párt európai parlamenti (EP) képviselője a mérések nyomán feljelentést tett szeptemberben környezetkárosítás miatt, mert szerinte a hivatalosan épp csak 30 °C alatti értékeket trükközéssel érték el - olvasható a Népszava cikkében.

Mint Jávor Benedek aFacebook-bejegyzésében írta, a

"rendőrség az új büntető törvénykönyvre hivatkozással lényegében rám tolta a nyomozás terhét, feljelentés-kiegészítsét rendelve el, aminek keretében nekem kellett feltárnom azokat a bizonyítékokat, amelyek felkutatása véleményem szerint egyértelműen a rendőrség feladata lenne.

Ennek ellenére közben nem pihentünk: elvégeztük a rendőrség munkáját is, és a nyomozásunk eredményeképpen rendelkezésre álló bizonyítékokat benyújtottam a rendőrségnek. Nem hiába: az átadott információk nyomán a Paksi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya értesített, hogy elrendelték az ügyben a nyomozást!"