Okoszebrákkal javítaná a pécsi közlekedésbiztonságot az LMP

2019. november 28. 11:50 2019. nov. 28. 11:50

Újraindította az Elios-lámpák cseréjéért zajló aláírásgyűjtését az LMP, egyúttal egy előterjesztéssel is készül a következő közgyűlésre, melyben kezdeményezné a pécsi önkormányzatnál az Orbán Viktor vejének egykori érdekeltsége ellen jogi eljárások megindítását.

- Péterffy Attila programjában jelezte, hogy jogi úton próbál eljárni a pécsi közvilágítás korszerűsítését végző Elios Zrt.-vel szemben, mi ezt szeretnénk támogatni - mondta el Kóbor József, az LMP pécsi képviselője csütörtök délelőtt, sajtótájékoztatón, melyet egy forgalmas zebrához szervezett a párt a Rákóczi út-Egyetem utca kereszteződéséhez. Kóbor megjegyezte, néhány napja pont Rákóczi út egyik zebráján gázoltak el egy nőt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

Kóbor József elmondta, egy előterjesztéssel készülnek a decemberi közgyűlésre, mellyel egyrészt az Elios Zrt. elleni jogi eljárások megindítása mellett törnek lándzsát, másrészt arra tesznek javaslatot, hogy vizsgálják meg, miként lehet megoldani a sokak által rosszul megvilágítottnak vélt, balesetveszélyes gyalogátkelők problémáját. Mint fogalmazott, szeretnék, ha az önkormányzat kinyilvánítaná, hogy változtatni kíván a helyzeten.


- A közösségi érdek felülír bármilyen pártérdeket, az egész közösség, a pécsiek érdeke, hogy megszűnjön a balesetveszélyes állapot - ezt már Angyal Károly, a párt megyei szóvivője mondta, aki szerint a megfelelő közvilágítás mellett okoszebrák kialakítása is megoldás lehet. Kifejtette, tavasszal a baleset-megelőzési bizottsággal közösen forgalomtechnikai bejárást terveznek, felmérve, hol vannak azok a forgalmi csomópontok, ahol ilyen gyalogátkelőket kellene kialakítani.

Az LMP sajtótájékoztatója Pécsett az Elios-lámpák ügyében (fotó: Pécsi STOP)

 

Ez már Angyal szerint forrásigényesebb projekt lenne, egy ilyen zebra kialakításának költsége a több millió forinttól a tízmilliós tételig is terjedhet, attól függ, hogy mivel látják el a gyalogátkelőhelyet (pl. LED-fényforrások, plusz megvilágítás, kamerák felhelyezése).

Angyal emlékeztetett, az LMP korábban aláírásgyűjtést indított a balesetveszélyes gyalogátkelőhelyeknek a kezelésére, az Elios-lámpák cseréjéért, mintegy 1500 szignó jött össze. Az aláírásgyűjtés az önkormányzati választás idején szünetelt, de most folytatják.

 

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP