Október végén indulhat a Volvo-per Kaposváron

2020. szeptember 30. 11:46 2020. szept. 30. 11:46

A Szabad Pécs értesülése szerint az első tárgyalás egy előkészítő ülés lesz, amelyen az ügyészség a vádirat alapján már indítványt tehet a büntetésekre. Ha a vádlottak elfogadják a büntetési tételt a bűnösségük elismerése mellett, akkor hamar vége lehet a pernek.

Október 28-án, szerdán tárgyalhatják a Kaposvári Törvényszéken a pécsi Volvo-beszerzés ügyét, amely kapcsán korábban a Pécsi Törvényszék korábban elfogultságot jelentett be, ezért került át az ügy a somogyi megyeszékhelyre - olvasható a Szabad Pécs cikkében.

A per különösen jelentős gazdasági hátrányt okozó gazdasági csalás vádjával folyik, a rendőrség három embert gyanúsított meg korábban. A lap információi szerint 600 millió forintos vagyoni hátrányról van szó.



Gyors összefoglaló az ügyről: 2015-ben az akkor még fideszes vezetésű Pécs városa 3,5 milliárd forintos hitelből szerzett be 115 használt Volvo-buszt Hollandiából. 

Az akkor még működő Népszabadság cikkéből 2016. június 4-én kiderült, jó egymilliárd forinttal olcsóbban is meg lehetett volna szerezni a holland buszokat.

2016. novemberében rendelték el a nyomozást, melyet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kapott meg, iratlefoglalások is voltak a városi buszos cégnél, aztán 2019 elején kiderült, hogy három gyanúsítottja van a nyomozásnak, és hogy Hollandiában is zajlik egy eljárás a buszbeszerzés kapcsán (sőt, Szerbia felé is jogsegélykérelemmel élt az ügyészség 2017-ben). A nyomozást idén januárban zárta le a rendőrség.



 

A lap szerint az október végi első tárgyalás úgynevezett előkészítő ülés lesz, amelyen az ügyészség a vádirat alapján indítványt tehet a büntetés (vagy intézkedés) mértékére. Amennyiben az ügyészség indítványát a vádlott és ügyvédje elfogadja, valamint teljességgel beismeri bűnösségét, akkor már ezen az előkészítő ülésen ítélet születhet (ami ellen nincs fellebbezési lehetőség).

A Szabad Pécs értesülései szerint a Baranya Megyei Főügyészségnek van ilyen indítványa a vádlottak felé, amely két évnél hosszabb időre szóló, letöltendő börtönbüntetést javasol. Az pedig a vádlottakon múlik, hogy elfogadják-e az ügyészségi indítványt, vagy végigviszik a pert.

 

Címlapkép: Illusztráció/Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs