Olcsóbb lehetett volna a bankolás, aztán jött Bánki Erik

2019. március 28. 10:31 2019. márc. 28. 10:31

Évi 800 forintban maximalizálta volna a kormány a pénzügyi tranzakciós illetéket a számlatulajdonosoknál, de a Parlament gazdasági bizottságát vezető Bánki Erik módosítója megtorpedózhatja ezt.

Az Mfor.hu szerint Varga Mihály pénzügyminiszter törvényjavaslata szerint a 20 ezer forintot meghaladó átutalások esetén egységesen évi 800 forint lenne a tranzakciós illeték, 20 ezer forint alatt pedig illetékmentességet élveznének a számlatulajdonosok. A javaslat értelmében a lakossági átutalások esetén az éves illetéket a következő év január 20-ig kell megállapítani, bevallani és megfizetni. A csomagnak ezen része 2019. június elsején lépne hatályba, a mostani tört évre pedig 400 forintot számolhatnának fel a bankok - áll a cikkben.

Aztán megjött Bánki Erik

A jelek szerint mégsem lesz évi 800 forintban maximalizálva a tranzakciós illeték. Az Mfor.hu szerint a fideszes Bánki Erik benyújtott egy módosítót, mely kivenné ezt a részt a törvényjavaslatból. Az indok pedig az, hogy

kell a pénz a kormány családvédelmi akciótervéhez

Az indoklás szerint a rendelkezésre álló költségvetési forrásokat a családvédelmi intézkedések megvalósítására kell összpontosítani, következésképpen az egyéb módosítások költségvetési hatását részletesen kell vizsgálni. A törvényjavaslat szerinti módosítás hatása nem illeszkedik a fenti célokhoz és kedvezőtlenül érintheti a kormány által meghatározott prioritások megvalósítását.

Az Mfor.hu megjegyzi, az olyan módosítókat, mint amit most Bánki Erik benyújtott, nem a kormány tudta nélkül születnek. A lap szerint az lehet, hogy a kormány a költségvetési hatások miatt inkább így visszakozik a saját ötletétől.