Önkénteseket toboroz az anyák támogatására az Otthon Segítünk Alapítvány pécsi csoportja 

2019. november 11. 10:36 2019. nov. 11. 10:36

Önkénteseket keres az Otthon Segítünk Alapítvány pécsi szekciója. Olyan szülői tapasztalattal rendelkezőket várnak, akik szívesen segítenének be akár lelki támaszként, akár a gyakorlati dolgokban kisgyermekes családoknál, egyedülálló anyáknál.

Az Otthon Segítünk Alapítvány pécsi csoportjának közleménye szerint hamarosan induló felkészítő tanfolyamukra keresnek olyan - szülői tapasztalattal rendelkező - önkénteseket, akik vállalni tudják, hogy hetente egy-két alkalommal pár órára be tudnak segíteni kisgyermekes családoknál, vagy egyedülálló anyáknál a gyakorlati teendőkbe, de akár lelki támaszt is tudnak nyújtani a leterhelt anyáknak.

A közlemény szerint "az Otthon Segítünk Szolgálatban felkészített önkéntesek ingyenesen segítenek kisgyermekes családokat. Heti rendszerességgel, otthonukban látogatják a családokat és ott gyakorlati segítséget nyújtanak. Célunk a családok megerősítése, segítséget bárki kérheti, indoklásként akár a fáradtság, elszigeteltség is elég. (Gyakori problémák: első gyermek, egyszülős család, ikrek születése, több otthon lévő kisgyermek, magányosság, kimerültség érzése, vidéken-külföldön dolgozó házastárs)."

Azt ugyanakkor a közleményben leszögezik, hogy az önkéntesek nem ingyenes bébiszitterek, hanem laikus, de tapasztalt és felkészített segítők.

Az alapítvány honlapján felsorol pár általános példát is, hogy mely esetekben kérték segítségüket:

  • kisbaba születése után;
  • ha bizonytalannak, magányosnak, elszigeteltnek, kimerültnek vagy tanácstalannak érezte magát az édesanya;
  • újonnan költözött a környékre a család és nem ismerték a helyi lehetőségeket;
  • egyedül nevelte gyermekét az édesanya;
  • több kicsi gyereket - például ikreket - nevelnek a családban;
  • tartósan beteg vagy sérült gyermeket nevelnek a családban.

Ugyanakkor az alapítvány lakhatási problémák leküzdésében, anyagi támogatás nyújtásában, idős, vagy sérült hozzátartozó gondozásában, ápolásában nem tud segítséget nyújtani.

Az önkéntesképzésre szülők, nagyszülők jelentkezését várják Buzás Márta szervezőnél telefonon a 30/31-23-989 telefonszámon, vagy e-mailben a buzasmarti11@gmail.com, illetve a h.herczegzsuzsa@gmail.com emailcímeken.

A Pécsi STOP kérdésére Herczeg Zsuzsanna szervező elmondta, elsősorban Pécs vonzáskörzetében élőktől várják a jelentkezést, de bárkit szívesen látnak. A szülői tapasztalat viszont fontos szűrő - tette hozzá.

Az Otthon Segítünk Alapítványnak Baranyában Pécsett és Mohácson működik csoportja. További információkat a szervezet honlapján lehet találni.

Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil