Ónos esővel indulhat a hét Baranyában, de jön a felmelegedés is

2020. január 26. 17:26 2020. jan. 26. 17:26

Melegszik az idő a jövő héten, a hétvégén helyenként 10 foknál is melegebb lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Ugyanakkor hétfőn még ónos eső eshet az ország túlnyomó részén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn marad a jobbára borult, párás, foltokban ködös idő. Délutántól a Dunántúl nyugati, északnyugati részén szakadozhat fel a felhőzet, és ott lehet némi napsütés. Ónos szitálás, hószállingózás szinte bárhol kialakulhat, főként az Alföldön több helyen valószínű ónos eső, eső is, emiatt Vas, Zala, Veszpérém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyék kivételével minden megyére elsőfokú, (Békés megyére másodfokú) figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A legmagasabb hőmérséklet többnyire mínusz 2 és plusz 3 fok között várható hétfőn.

Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, ugyanakkor a nyugati, délnyugati határ közelében időszakosan elvékonyodhat a felhőtakaró. Nyugat felől egyre nagyobb területen ered el az eső, de északkeleten havas eső, hó, ónos eső egyaránt előfordulhat. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, a maximumhőmérséklet 5 és 11 fok között alakul, de északkeleten hidegebb idő valószínű.

Szerdán kezdetben a keleti vidékeken lehet csapadék, ezt követően inkább szórványos záporok, az északi részeken hózáporok kialakulása valószínű. Többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 2, napközben plusz 3 és 8 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan fordulhat elő zápor, hózápor, pénteken inkább eső. A legalacsonyabb hőmérséklet csütörtökön mínusz 6 és plusz 1, pénteken mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul. Csütörtökön napközben plusz 2-7, pénteken 5-11 fokig melegszik a levegő.

Szombaton és vasárnap többnyire erősen felhős lesz az ég. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton mínusz 2 és plusz 3, vasárnap mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 5 és 12, vasárnap 5 és 10 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Forrás: Pécsi STOP/met.hu/MTI