Orbán robbantotta hírt! Megvan a 4 millió beoltott, ez történik most Magyarországon

2021. április 30. 18:02 2021. ápr. 30. 18:02

Néhány perccel ezelőtt tette közzé közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Magyarországon elértük a 4 millió beoltottat. 

Ez - mint ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt - azt jelenti, hogy megkezdődhet az újraindulás következő lépcsője. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Ennek értelmében holnaptól, azaz május 1-jétől a következő szabályok lesznek érvényesek: 

  • Az új szabályok szerint a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • Akiknek védettségi igazolványuk van, este 11 óráig a vendéglátóhelyek belső terében is tartózkodhatnak és szállodába is mehetnek, ezekre a helyekre gyermekeiket is magukkal vihetik.
  • A novemberben bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben az üzemeltető, szolgáltató ennek nem tesz eleget, 100 ezer és 1 millió forint közötti bírsággal, vagy akár egy éves bezárással is sújtható. 

 

A fentiekből tehát kiderül, hogy a védettségi igazolvány a jövőben gyarkolatialg elengedhetetlen szükségű okmánnyá válik. 

A vakcinázás egyébként ezekben a pillanatokban is tart, mint megírtuk ma reggel óta a Pfizerre is lehetett volna időpontot foglani az EESZT rendszerén keresztül, ám az időpontfogaló összeomlott. (Jelenleg sem működik) Ennek ellenére az oltópontokon megjelent embereket a készlet erejéig beoltották a vakcinával. Pécsett az Akác utcában, a Honvéd kórháznál alakult ki komoly tömeg, délután pedig a Lánc utcai oltópontot is megnyitották, ahol azonban valamivel rendezetebb ütemben, torlódás nélkül zajlik a vakcinázás. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Illusztráció, MTI/Ujvári Sándor