Orfűről lepattantak, Pécsett megépítenék a wakeboard pályát

2014. június 17. 18:10 2014. jún. 17. 18:10

Szabadidőpark és wakeboard pálya épülhet a pécsi Tüskésréti tónál, a projektnél ugyanazok a cégek tűntek fel, akik két éve Orfűn szerették volna sokak nemtetszésére meghonosítani az extrém vízisportot. A lehetséges kivitelezők egyike a Platina Bau Zrt., Nagy Csaba alpolgármester korábbi kenyéradója, a beruházással a Pécsi Víz Szolgáltató Kft. - melynek vezetője a Platina Bau Zrt. főnökének fia - is kaszálna.Több százmillió forintból létesítenének szabadidőparkot és wakeboard pályát Pécsett a Tüskésréti tónál - derült ki egy előterjesztésből. A durván 51 hektáros területet a Pannon Hőerőmű használta zagytározóként, jelenleg rekultivációs munkálatok zajlanak a helyszínen, melyek várhatóan 2014 év végéig befejeződnek.
A tó jelen formájában nem alkalmas a rekreációra, a pályázattal támogatott sportfunkció megvalósításának feltétele az, hogy a tulajdonos pécsi önkormányzat teremtse meg az ehhez szükséges feltételeket. A város kötelezettséget vállalt arra, hogy a tórendezést és az ahhoz kapcsolódó tereprendezést a Hidro Consulting Mérnöki Szolgáltató Kft. által készített tervei alapján elvégzi. Pécs a tó rendbetételéhez a Pannon Hőerőműtől 150 millió forintot kapott.

A terv szerint a tó partfalának rendezése során jelentős földkitermelés és visszatöltési munkát kell majd végezni, a frissvíz utánpótlást a nagyárpádi vízfolyásból leágazó bevezető burkolt árok biztosítja majd. A partszakaszok változó meredekséggel tervezettek, ezért a megfelelő partfal megtámasztást rozsdamentes acélhálóval borított cölöprendszerrel kell majd megépíteni. A tó alapterülete némiképp kibővül, a keleti részen benyúló félsziget átvágásával egy fa gyaloghídról megközelíthető sziget is létesül, mely átvágás elősegíti majd a megfelelő vízáramlást is. A kivitelezési munkák során a tavat le kell majd üríteni és a tó medrét legalább egy hónapig szárazon kell majd tartani, a földkitermelési munkák megkezdése előtt. Zsilipeket is építenek, illetve a meglévő túlfolyó műtárgy átalakítása is szükségessé válik, valamint a tervezett tanösvény alá átereszek beépítése tervezett.

Mivel a költségbecslés alapján a közbeszerzés a nemzeti közbeszerzési értékhatárt nem fogja elérni, a megfelelő kivitelező kiválasztására hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás folytatható le. Az előterjesztésből kiderül, hogy három céget - a Platina Bau Zrt.-t, a B Build and Trade Kft.-t és a Szedibau Kft.-t - dobták be potenciális kivitelező-jelöltként, a bíráló bizottságba Csizi Péter alpolgármestert és Várbíró Tamás műszaki tanácsadót kérnék fel.A területen található ingatlanokat a Pécsi Víz Szolgáltató Kft. szeretné fejleszteni, ehhez 225 millió forint, pályázaton nyert pénzt is felhasználna. Az előterjesztés szerint a beruházás egy 575 méter hosszú vízisí és wakeboard pályát, valamint stégrendszert, másfél kilométer hosszú, világítással ellátott, gumi burkolatú futópályát, központi épületet, valamint strandfoci pályát, testedző parkot, öltözőt, zuhanyzót és büfét is teremtene a tóhoz. A területet a cég az önkormányzattól fogja bérelni.

A Pécsi Víz Szolgáltató Kft. vezetője Katics Viktor, a Platina Bau Zrt.-t vezető Katics József gyermeke, aki információink szerint korábban lelkesen hódolt a wakeboardnak. A Platina Bau Pécs fideszes alpolgármesterének, Nagy Csabának volt anno kenyéradója, mint írtuk, információink szerint a politikus műszaki igazgatóként dolgozott a gazdasági társaságnál. A Platina Bau Zrt.-nek 2009 májusától kezdett el felragyogni a csillaga: eleinte csak alvállalkozóként bukkant fel különféle közterület-felújításokon, valamint az EKF gigaberuházásainak régészeti feltárásánál is kapott munkát, majd - már fővállalkozóként - a Zsolnay negyedben létesíthetett ipari szennyvíztisztítót 48 millió forint plusz áfáért.
Két éve a Pécsi Víz Szolgáltató Kft. Orfűn szeretett volna kialakítani egy wakeboard pályát, melynek ötletével egyik napról a másikra szembesítették az ottlakókat, akik finoman fogalmazva sem lelkesedtek az ötletért, hogy kötélpályák és oszlopok rajzolják át a tájképet. Az ellenzők több mint 400 aláírást gyűjtöttek, illetve a Facebook-on Nem akarunk Orfűn Wakeboard pályát! közösség is alakult. Füziné Kajdi Zita, Orfű polgármesterasszonya anno portálunknak elmondta: a Pécsi Víz Szolgáltató Kft. úgy tervezte, hogy már a 2013-as szezonban dübörögne a pálya. A település első embere a kivitelező személyéről nem tudott nyilatkozni, de elárulta, nem kizárt, hogy megoldanák "házon belül": apa építene, a fiú pedig üzemeltetne.