Óriási gumitemető terpeszkedik Pécs határában

2020. február 4. 11:58 2020. feb. 4. 11:58

Számolatlanul állnak a használt autógumik Pécs határában, Cserkútnál egy telken, mely mellett egy gumis üzemel. A tulaj szerint az abroncsok zömét idegenek rakták le, nem az ő feladata az eltávolításuk. 

A szóban forgó terület Cserkúthoz tartozik, és az ATV riportja szerint nem lehetne ott hulladékot tárolni. Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője az ATV-nek elmondta, megtette a szükséges bejelentéseket, a katasztrófavédelmi igazgatóság helyszíni szemlét tartott, mely során megállapították, hogy szabálytalan a tárolás. Nincs is a területnek hulladékhasznosítási engedélye.

A település jegyzője is vizsgálja, hogy mit lehet tenni. Tihanyi Keve az ATV-nek úgy nyilatkozott, amennyiben a hulladékot ellenőrizetlen kürülmények között heylezik el, akkor kötelezik az ingatlan tulajdonosát, hogy gondoskodjon a hulladék jogszabály szerinti kezeléséről, abban az esetben, ha nem tudja megmondani, hogy ki helyezte el azt.

A riport szerint a terület tulajdonosa egy olyan kft ügyvezetője, amelyik gumiszereléssel foglalkozik. Szerinte nem környezetszennyező a gumiabroncs, mert nem bomlik le, nem is tűzveszélyes, az ott lévő gumi jó része pedig nem az övé. Állítása szerint az emberek úgy gondolják a körbekerítetlen területről, hogy az egy használtgumi-lerakat, egy éve pedig lavinaszerűen érkeznek az abroncsok, volt, hogy kamionnal is hoztak ide hulladékot.
 

Forrás: Pécsi STOP/ATV