Óriási pécsi siker a Kékszalagon

2021. július 23. 15:58 2021. júl. 23. 15:58

Történelmi sikert hozott Pécsnek az 53. balatoni vitorlásverseny, ugyanis a pécsi RIBStory 4. helyen végzett Európa leghosszab tókerülő versenyén, a Kékszalag Nagydíjon. A közel 12 órás verseny után a csapat kormányosa, Behek István adott nekünk interjút telefonon, amelyben mesélt a hajóról, a versenyről és a jövőbeli céljaikról.

Minden idők egyik legizgalmasabb Kékszalagjának lehettek szemtanúi a vízisport szerelmesei, de a pécsiek számára mégis a RIBStory nem mindennapi eredménye miatt marad emlékezetes a verseny. Nem csoda, hogy még Pécs polgármestere, Péterffy Attila is gratulált a csapat tagjainak a történelmi sikerhez. 

„Hatalmas siker! Szívből gratulálok, és további sok sikert kívánok, fiúk! Hajrá, Pécs!” - írta Péterffy a Facebook oldalán.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A csapat tagjai:

  • Behek István (kormányos)
  • Barta Dávid
  • Horváth Viktor
  • Tínusz Viktor
  • Behek Dávid

 

A rajtra várva. (Fotó: Behek István)

 

A verseny július 22-én, csütörtökön 9 órakor rajtolt el. A több mint 550 indulóból mindössze három csapat tudta a pécsieket maga mögé utasítani! A RYBStory végül 11 óra 57 perc 25 másodperces eredménnyel, este 21 óra körül ért célba a légvonalban több mint 150 kilométeres hajózás után. Így néztek ki a célbaérés utolsó percei:

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A történelmi siker után kíváncsiak voltunk arra, hogy a pécsi csapat tagjai hogyan élték meg a versenyt, ezért telefonon kerestük fel RYBStory kormányosát, Behek Istvánt, aki készséggel válaszolt a kérdéseinkre:

PécsiSTOP: Információim szerint egy új hajóval vágtatok neki a versenynek.

Behek István: Igen, tavaly Genfben vettük, ilyen katamaránból van már 5 a Balatonon, most abból négyet megelőztünk. A többieknek sokkal több tapasztalatuk van ezzel a hajóval, mivel mi idén mentünk vele először, de bizakodóak vagyunk a jövőre nézve.

PS: Szóval akkor jövőre a dobogó a cél?

BI: Hát most már a negyedik hely után ez egyértelmű cél. Eddig nem gondoltuk volna, hogy ez lehetséges, mivel eddig technikai problémákkal küzdöttünk az összes versenyen majdnem. Ez volt az első igazán nagy megmérettetés, amin láttuk, hogy mi is tudjuk, meg a hajó is. Úgyhogy jövőre egyértelműen a top 3-ért megyünk!

PS: Hajó is nagy szerepet játszott benne?

BI: Ez egy technikai sport, nagyon bonyolultak ezek a hajók. Volt egy svájci edzőnk is, aki direkt idejött és felkészített minket, de még mindig van mit tanulni.

PS: Hol tudtok edzeni?

- Balatonfüreden, minden hétvégén idejárunk május óta. A csapat számára nagyon nagy élmény volt a nagyokkal menni. Mögöttünk végzett a tizenháromszoros kékszalag győztes Litkey Farkas, úgyhogy ez egy külön élmény volt. Bőven le voltunk maradva a többiekhez képest, de a végére felnőttünk a feladathoz.

PS: Láttam, hogy majdnem 12 órát vitorláztatok, mennyire megterhelő ez?

BI: Nagyon, most az ünnepi eufóriában vagyunk, de már érezzük, hogy nagyon elfáradtunk. Nagyon melós verseny is volt. Középszél volt, ami a többi hajóknak gyenge szél, de miénk abban már padlógázzal megy, és egy ilyen hajóval, ha padlógázzal mész az nem játék, vigyázni kell, mert fel is borulhattok. Nagyon oda kell figyelni, a fiúk nagyon kitettek magukért.

PS: Jó időtök volt egyébként?

BI: Ez egy igazi álom kékszalag volt nekünk. A többiek még mindig mennek. A mezőny nagy része még vízen van bőven. Az egytestű hajóból is csak az élmezőny ért még be. A többiek most vannak valahol Balatonboglár környékén. Nagyon gyenge szél volt idén, aki megrekedt a keleti medencében az nagyon ráfázott. Mi szélcsend előtt kimentünk onnan.

PS: Jövőre milyen terveitek vannak?

BI: Még többet akarunk vitorlázni. A srácoknak nagyon megjött a kedve. A sok edzés kifizetődött. Ugyan ez nekünk hobbi, de a top háromban szeretnénk lenni jövőre. A negyedik hely után mindenképpen oda akarunk érni.

Behek István zárómondata hatására mi már most várjuk a jövő évi Kékszalagot, és nagyon drukkolunk, hogy 2022-ben dobogós helyen végezzenek a pécsi fiúk! Addig is még sokáig fogjuk büszkén nézegetni a verseny végeredményét mutató táblázatot:

 

A csapat Facebook oldalán még több képet és videót találnak a versenyről, melyet IDE kattintva érnek el.

 

Nyitókép: RIBStory Facebook