Óriásit spórolhatott a Matolcsy unokatestvéreihez került Pécsi Sörfőzde

2019. május 11. 12:33

Pont akkor csináltak kisüzemi sörfőzdét a Pécsi Sörfőzdéből Matolcsy György rokonai, amikor a parlament 25-szörösére emelte az előállított sör mennyisége után járó 50 százalékos adókedvezményt. Ezzel lapinformációk szerint kétmilliárddal kevesebb jövedéki adót fizethetett a sörfőzde tavaly, mint a kisüzemi létre való áttérése előtti utolsó teljes 2016-os üzleti éve után.

Minderről az Mfor.hu cikkezett pénteken. A lap felidézi, a Pécsi Sörfőzdét 2017 óta közel fele-fele arányban birtokolja a jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Zoltán és fia, Bertalan cége, a MAVA Befektetési Tanácsadó Kft., valamint a Matolcsy-unokatestvér közvetett érdekeltségében lévő BanKonzult Commerce Kft.. 2018. január elsejétő a jövedéki törvény évi 8 ezerről 200 ezerre emelte azt az éves hektoliter-plafont, azaz kisüzemi sörfőzdének minősül egy cég, míg nem éri el a 200 ezres korlátot.

A Pécsi Sörfőzde 2016-ban még közel 400 ezer hektoliter sört gyártott, 2017-ben viszont már szinte csak a felét, 2017 július végétől pedig kisüzemi sörfőzdeként működik. A jövedéki törvényben foglalt változás így kapóra jöhetett a sörfőzdénél, jelentős adóteher-csökkenést hozva.

A lap szerint nem elképzelhetetlen, hogy a Pécsi Sörfőzde a tavalyi év után több mint 2 milliárd forinttal kevesebb jövedéki adót fizethetett be a költségvetésbe, mint a kisüzemi létre való áttérése előtti utolsó teljes 2016-os üzleti éve után.

Forrás: pecsistop.hu/Mfor.hu