Orkán erejű széllel ront ránk a hidegfront délután

2020. június 29. 09:52 2020. jún. 29. 09:52

Zivatarok, felhőszakadás, szélvihar, valamint hőség miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre: egy hidegfront éri el térségünket, és zajosan söpri ki a kánikulát.

A prognózis szerint hétfőn a késő délelőtti óráktól az Alföldön, északkeleten, Észak-Dunántúlon már kialakulhatnak zivatarok, néhol már heves zivatar is. Délutántól északnyugat felől egy zivataros hidegfront érkezik, melynek közelében várhatóan több helyen is kialakul 70-100 km/h-s széllökés, helyenként felhőszakadás, nagy méretű jég. 

Orkán erejű (~120 km/h) szélrohamok esélyével kiemelten a Dunántúl középső tájain számolhatunk. A csapadékmennyiség helyenként (jobb eséllyel nyugaton, Észak-Magyarországon, Alföld északi részén) rövid idő alatt elérheti a 20-40 mm-t. A front késő délután, este eléri a Duna vonalát, majd továbbhaladva késő estétől hagyja el a keleti, délkeleti országrészt, miközben a front mögött csillapodik a szél, megszűnik a csapadék.

Az Időkép.hu animációján óráról órára látszik a hidegfront érkezése:


A várható zivatarok miatt szinte az egész országban másodfokú figyelmeztetés él, Baranyában enyhébb, elsőfokú a jelzés:

Forrás: met.hu

A várható erős szél miatt is figyelmeztetnek, a szakemberek szerint ebből kijuthat a régiónknak:

Forrás: met.hu

A hidegfront előtt még kánikula lesz, a középhőmérséklet még több helyen elérheti a 25, 26, délen és városi környezetben a 27 fokot:

Forrás: met.hu

Felhőszakadásra az ország északi sávjában élők számíthatnak nagyobb eséllyel:

Forrás: met.hu

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP