Országos kórház-főigazgató lett Jenei Zoltán volt pécsi kancellárból

2020. november 19. 11:02 2020. nov. 19. 11:02

A november 18-án este megjelent Magyar Közlönyből derült ki, hogy a nyáron kurtán-furcsán távozott/lemondott pécsi kancellár hol folytatja tovább a munkáját. 

Az online szerda este kiadott Magyar Közlönyben jelent meg az a miniszterelnöki határozat, miszerint Jenei Zoltán volt pécsi kancellárt nevezték ki országos kórház-főigazgatóvá - olvasható a 444 cikkében.

A kinevezést az egészségügyért felelős miniszter javallatára Orbán Viktor miniszterelnök tette meg november 18-ai hatállyal. 

Az egészségügyi ellátórendszer működéséért felelős új szervezetről, az Országos Kórházi Főigazgatóságról kedden jelent meg a kormányrendelet, amely szerint az

"Országos Kórházi Főigazgatóság (a  továbbiakban: OKFŐ) az  egészségügyért felelős miniszter (a  továbbiakban: miniszter) irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv",

amelynek a feladata

"az  egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a  felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az  egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában."

Az országos kórház-főigazgató felett a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja (de a miniszterelnök mentheti fel tisztségéből és nevezheti ki az utódját az egészségügyért felelős miniszter javaslata nyomán), a főigazgató helyetteseit  a főigazgató javaslata nyomán a miniszterelnök nevezi ki és mentheti fel.

Mint ismert, június 11-én jelezte egy közleményben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy Jenei Zoltán pécsi kancellárt visszahívják posztjáról. Július elején Bódis József volt pécsi rektor, jelenleg az ITM-nél felsőoktatási államtitkár a Parlamentben beszélt arról, hogy Jenei maga kérte a felmentését, de a "döntéshozó" (vélelmezhetően a minisztérium, vagy még följebb) sem volt elégedett minden pécsi projekt előrehaladásával. Július végén ez az egész történet már úgy jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Jenei maga mondott le - foglaltuk össze a furcsaságokat ebben a cikkben.

Jenei Zoltánt a kancellári székben októbertől Decsi István volt fideszes pécsi alpolgármester váltotta.

 

Címlapkép: Csortos Szabolcs/Univ Pécs

Forrás: Pécsi STOP/444