Ösztöndíjjal csábítanák az elsősöket a magyarbólyi általános iskolába

2019. május 13. 08:46 2019. máj. 13. 08:46

A következő tanévre egyetlen első osztályos gyereket sem írattak be a magyarbólyi általános iskolába, ezért a település vezetősége arra jutott: ösztöndíjjal csábítják a nebulókat az intézménybe. A 20 kilométeren belül más településről érkező gyerekeknek ingyen buszozást biztosíthatnak.

A Népszava cikke szerint a magyarbólyi önkormányzat apróhirdetésben is tudatta, hogy azon kisdiák, aki ősztől a település első osztályába jelentkezik, négy éven keresztül havi 10 ezer forintos ösztöndíjban részesül.

A lépésre azért volt szükség, mert az intézmény általános iskolájának ősztől indítandó első osztályába egyetlen gyermeket sem írattak be.

A lap megkeresésére Blázsovics Attila független polgármester elmondta, a rendszerváltás előtt még 250 gyerek járt az 1838-ban alapított iskolába, ám a diákok létszáma annyira lecsökkent az utóbbi években, hogy jelenleg már csak 82-en tanulnak ott.

"A négy falu által fenntartott magyarbólyi óvodában 53 gyerekről gondoskodnak, ám ősztől csupán három gyerek lép tovább az iskolába, így átmeneti hullámvölgy van az utánpótlásban. Ráadásul a hármak szülei nem a helyi iskolát választották, hanem a beremendi és a villányi oktatási intézménybe íratták csemetéiket. Ez a gyakorlat már évek óta tart, ám eddig az még sosem fordult elő, hogy egy évfolyam diák nélkül maradjon a magyarbólyi iskolában"

- áll a cikkben.

A lap szerint a magyarbólyi vezetőség attól tart, ha tovább folytatódik a helyi diákok más településre szállítása a szülők által, akkor a mohácsi tankerület előbb-utóbb bezáratja a már most is gazdaságtalanul működő általános iskolát. Az pedig azt eredményezheti, hogy a lakosság fiatalabb része elvándorol a településről, mert helyben nem talál oktatási intézményt (jelenleg bölcsőde, óvoda és általános iskola működik Magyarbólyban).

A cikkből az is kiderül, hogy az ösztöndíjfelajánlás 8-12 fős osztálylétszám esetén valósul meg, és egy-másfél millió forintjába kerülhet a településnek (amely évi 145 millió forintból gazdálkodik). Blázsovits Attila a lapnak arról beszélt ezzel kapcsolatban, hogy az ösztöndíj felét a település egy jómódú polgára vállalta magára. Az ösztöndíj mellett a magyarbólyi önkormányzat azt is vállalta, hogy a más településről beíratott gyerekek esetén 20 kilométeren belül ingyen szállítják a gyerekeket a két falubusszal.

A lapnak nyilatkozott pár szülő név nélkül, akik nem voltak elégedettek az iskolával, bár arra nem tértek ki, hogy ez miért is van. Fáncsi Judit igazgatónő is megszólalt a témában, szerinte az iskola megfelelő színvonalon látja el a feladatát, és ha egyszer úgy esik, hogy be kell zárni, az nem a tankerület miatt lesz szerinte, hanem azon helyi szülők miatt, akik máshová íratták be a gyerekeiket.

"A történethez tartozik, hogy a hátrányos helyzetű baranyai települések iskolái némi nyugtalansággal figyelik az ösztöndíj-felajánlást, arra gondolnak, hogy mostantól a tehetősebb települések ezzel az eszközzel elcsalhatják tőlük a diákokat"

- olvasható a cikkben.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava