Öt év után újra hozzá kell nyúlni a Barbakán faanyagához

2019. augusztus 7. 15:46 2019. aug. 7. 15:46

Legutoljára 2014-ben volt nagyobb beavatkozás a pécsi Barbakánon, akkor a felvonóhídnál és a gyilokjárónál akadt munka. Öt éve mintegy 5 millióba került a felújítás, most 30 milliót szán rá az önkormányzat, mert kissé nagyobb a feladat.

Az önkormányzat lapja szerint fel kell újítani a pécsi Barbakán fa szerkezeti elemeit, erről Őri László fideszes alpolgármester magyarázott az újságnak. 

Az alpolgármester szerint az északi felvonóhíd gerendái már annyira elkorhadtak, hogy a hidat már decemberben alá kellett dúcolni - de a gyilokfeljáró gerendáihoz is hozzá kell nyúlni. A tervek szerint a felvonóhidat elbontják, egy horganyzott acél tartószerkezetet építenek fel, amire aztán ráfektetik a járódeszkákat. A gyilokfeljáró karbantartásával együtt  munkák összesen 30 millió forintból vannak meg, amit az önkormányzat vis maior keretből finanszíroz.

Az aládúcolt gyaloghíd a Barbakánnál - Fotó: Pécsi STOP
Az aládúcolt gyaloghíd a Barbakánnál - Fotó: Pécsi STOP

Öt éve, 2014 őszén hasonló munkálatokat kellett végezni a Barbakánon. Akkor már egy ideje egyes részek le voltak zárva a félévezredes erősségen a látogatók elől - a Pécsi STOP még 2012-ben írt a helyzetről -, míg végre az önkormányzat hozzálátott a felújításhoz. Akkor a gyilokjáró feljárójának korlátjait és a lépcsőelemeket cserélték, de az északi felvonóhíd faanyagát is rendbe tették. A 2014-es munkálatok mintegy 5 millió forintba kerültek - írtuk korábbi cikkünkben.

A most végződő önkormányzati ciklus elején egyébként Páva Zsolt azt ígérte, hogy öt év alatt törekedni fognak a keleti és északi várfalsétányok összekötésére, hogy a Klimó György utca elejétől végigjárhatóvá váljon Európa egyik legépebben megmaradt várfala egészen az Alagútig. Ez végül nem össze.

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu