Öt forinttal nőtt egy pécsi férfi nyugdíja - három levelet is kapott erről

2018. április 20. 08:54 2018. ápr. 20. 08:54

Öt forinttal nőtt mindössze egy pécsi idős férfinak a nyugdíja, mivel a nyugellátás mellett alkalmi munkákat is végez. Az "emelésről" háromszor is ajánlott levélben értesítették.

Mindösszesen öt forinttal nőtt meg egy pécsi idős férfi nyugdíja, az "emelés" azért lett ilyen csekély, mert nyugdíj mellett alkalmi munkákat végez.

A férfi az RTL Klub Híradójának elmondta, minderről háromszor kapott ajánlott levelet, három héten belül.

Háromszor értesítették az 5 forintos emelésről

Havi öt forinttal emelték meg a nyugdíját egy pécsi nyugdíjasnak. Bár az emelés minimális volt, az erről szóló értesítést nem aprózták el: postai úton, tértivevényes levélben értesítették róla, három héten belül háromszor.

A Híradó kiszámolta, a postai díjszabályzat alapján egy hivatalos irat kézhez történő kézbesítése 475 forintba kerül. Ezt az összeget a férfi - ha csak az 5 forintokat tenné félre - egy hónap híján nyolc év alatt tudná összespórolni magának. A három levélhez ezen kalkuláció alapján majdnem 25 évnyi spórolás kellene.

Az RTL Klub Híradója szerint az Államkincstár mindegyik "emelésről" 4 oldalas levelet küldött, ami összesen 12 oldalt jelent. Keresték az Államkincstárat az ügyben, a szervezet általánosságban annyit közölt, régebben sokkal bonyolultabb volt az eljárás, mert a nyugdíj mellett dolgozóknak külön kellett kérvényezniük a nyugdíjnövelést. Most már viszont ezt nem kell kérni, az emelésről automatikusan értesíti az Államkincstár az érintetteket - állításuk szerint ezzel is sokat spórolva.