Ötfős család lett koronavírusos Mecseknádasdon

2020. augusztus 9. 10:44 2020. aug. 9. 10:44

Az ATV Híradója szerint egy ötfős család fertőződött meg koronavírussal Mecseknádasdon, ahol a napokban járványügyi intézkedéseket vezetett be a polgármester.

Arról lapunk is írt, hogy szerda délelőtt Facebook-oldalán jelentette be Kraszné Auth Szilvia, Mecseknádasd polgármestere, miszerint a Pécshez közeli településen megjelent a koronavírus.

A polgármester közleménye szerint a vírus miatt azonnali hatállyal látogatási tilalmat rendelt el Gondozási Központban, az augusztus 20-ra tervezett búcsú pedig elmarad. Egyúttal kéri, hogy a közintézményekben, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen maszkot, ügyeljenek a higiéniás előírásokra, a tünetek esetleges jelentkezésekor pedig azonnal vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal.

Az ATV időközben megtudta, hogy egy ötfős helyi családról van szó, akik Horvátországban nyaraltak, de nem ott fertőződtek meg. A család legidősebb tagja már a nyaralás előtt hordozhatta a vírust, nála jelentkeztek elsőként a tünetek, kórházba kellett vinni. A család többi tagját is tesztelték, mindenkinél pozitív eredmény született, ugyanakkor tünetmentesek, házi karanténban vannak. 

Kraszné Auth Szilvia az ATV-nek azt nyilatkozta, az első megbetegedést követően, óvintézkedésként ,azonnal lezárta és látogatási tilalmat rendelt el az idősek otthonában, ahol egyelőre nincs fertőzött, a lakosság figyelmét pedig felhívták a járványügyi előírások betartására, a sűrű fertőtlenítések fontosságára.

A kialakult helyzet miatt Mecseknádasd és Hidas polgármestere közös közleményben jelentette be, hogy elmaradnak az idénre tervezett önkormányzati programok.

Vasárnapra egyébként 43-mal emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, 4696-an vannak, az elhunytak száma (602) viszont nem változott. A koronavirus.gov.hu-n közöltek szerint 3499-en gyógyultak fel a betegségből, az aktív fertőzöttek száma 595. Az aktív fertőzöttek 34 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2091) és Pest megyében (703) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (382), Komárom-Esztergom (315), Zala (265), Csongrád-Csanád megye (151), Borsod-Abaúj-Zemplén (145), Veszprém (108) és Győr-Moson-Sopron megye (103), a sor végén Békés és Tolna megye áll (18-18). Baranyában 52 igazolt fertőzöttet mutat a térkép, szombaton még 47 volt ez a szám.
 

(Címlapkép: Mecseknádasd - Wikipedia.org/angyal dora)

Forrás: Pécsi STOP/ATV