Ötödik olimpiájára készül Csonka Zsófia, a PSN sportlövője

2020. január 11. 12:08 2020. jan. 11. 12:08

Negyedszázada jár lőtérre a pécsi Csonka Zsófia. A kezdetekben Pécsett, napjainkban már Budapesten, de továbbra is a PSN színeiben versenyez. A 37 éves versenyző ötödik olimpiájára készül, Athén, Peking, London, Rio de Janeiro után Tokió a cél, ezzel toronymagasan baranyai csúcstartó.

Zsófi az elmúlt két év alatt többször próbálta a kvótaszerzést, ám eddig nem sikerült. Tegyük hozzá, hogy a nemzeteknek nagyon kevés lehetősége van a tokiói olimpiai szereplésre. A sportlövő számokban 180 női és 180 férfi versenyző indulhat 15 számban.

Csonka két számban, sportpisztolyban és légpisztolyban is próbálkozhat. A február végi lengyelországi és a májusi csehországi megmérettetés még lehetőséget biztosít a tokiói fellépésre. Egy új versenyt is rendeznek európai kvótaszerző névvel, itt csak azok indulhatnak, akiknek nincs kvótájuk – mondta el lapunknak Csonka Zsófi.

A sportlövő hangsúlyozta, hogy technikai sportágat űz, rendkívül bonyolult a fegyver. Markolat, irányzék, súly, lövőképesség - mind-mind fontos rész, nem beszélve a többi szerkezetről,

„milliméterek döntenek a pontosságról.”

A pécsi versenyző azt is elmondta, hogy általában naponta két alkalommal edz, heti két nap pihenőt engedélyez magának.

„Nem adom fel, ha nem jutok ki Japánba. Legjobb korban leszek a párizsi olimpián való részvételre. Európa központjába fog készülni minden sportoló, azt is megpróbálom. Addig talán már édesanya is leszek, minden feltétel biztosítva lesz körülöttem, és a tanulmányaimat is befejezem a PTE pszichológiai szakán”

- fogalmazott Zsófi.

Mi ígérhetjük, hogy 2020. július 25-augusztus 2 között Tokióban figyelni fogjuk a lövészetet, és várjuk, hogy Csonka Zsófi pécsi színekben ötödik olimpiáján is lőállásba áll.

 

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP