Ötven ember repül év végén pécsi intézményekből

2018. november 9. 11:53 2018. nov. 9. 11:53

A volt Elszámolóházból 10 ember kereshet magának munkát év végéig, a Pécsi Kulturális Központból és pécsi óvodákból 16-16 ember küldenek el, utóbbiak főleg olyan ügyviteli munkatársak, akik helyett másoknak, jellemzően az óvodavezetőknek kell dolgoznia. Ahogy Orbán mondaná: boldog karácsonyt!

Olvasónk keresett meg minket azzal, hogy az egyik kis pécsi óvodában meneszteni akarnak dolgozókat, köztük a pénzügyest, akinek az ügyviteli feladatai ezzel óhatatlanul az intézményvezetőre hárulnak majd.

Mint kiderült, ennél sokkal nagyobb a baj.

Amint arról korábban írtunk: a jó ideje gondosan felépített Elszámolóházat szétverte a pécsi önkormányzat. Ezzel felszecskázta azt a szervezetet, amelyet a racionalizálás netovábbjaként hizlaltak mostanáig, mégpedig éppen a racionalizálás nevében.

És hogy ennek kik lesznek a vesztesei? Elsősorban az a mintegy ötven pécsi család, ahol karácsony után az utcára kerül – legalább – az egyik kereső. A racionalizálás ugyanis ekkora emberáldozattal jár, mutatjuk hogyan.

Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága

A szervezet önálló gazdálkodása 2019. január 1. napjával megszűnik, feladatuk az Apáczai Óvoda, a Városközponti Óvoda, a Kertvárosi Óvoda, a Keleti Városrészi Óvoda és a Nyugati Városrész Óvoda pénzügyi- gazdasági, gazdálkodási feladatainak ellátásával csökken. A létszám pedig az átcsoportosítás után 5 fővel.

Pécsi óvodák

Összességében több mint 11 állás szűnik meg a pécsi ovikban, amint írtuk feljebb, jellemzően ügyviteli kollégáktól válnak meg, ami finoman szólva is megnehezíti majd az intézményegységek vezetőinek dolgát.

Pécsi Ellátó Központ

Az egykori Elszámolóház nem csak elegáns nevét, régi fényét és ügyvezetőjét veszíti el, de a nagy átszervezés után tíz pécsi polgár kerül majd innen az utcára.

Kultúra

A kultúra mindig veszít, nem lesz ez most sem másképp. A Csorba Győző Könyvtár 2 emberrel lesz rövidebb, de még mindig sokkal jobban járnak, mint a Pécsi Kulturális Központ, innen ugyanis nem kevesebb, mint 16 embert rúgnak ki, mire a karácsonyfákról leperegnek az első tűlevelek.

Ki törődik az önkormányzati bérlakásokkal?

Alighanem egy darabig senki. Erre utal a kaszálós határozatnak az a mondata, amely feladatául szabja Pécs polgármesterének, hogy „tegyen javaslatot egy új költségvetési szerv létrehozására, mely a jelenleg az Elszámolóház feladatát képező önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos bérleménykezelési és üzemeltetési feladatokat látná el”. Nem kell kapkodni, a feladatra bőven van idő 2019. március 31-éig, addig meg majd lesz valami a lakásokkal.