Paks II.: tavaly 45 milliárd forintot sikerült lehívni az orosz hitelből

2020. január 31. 14:27 2020. jan. 31. 14:27

Az erőmű bővítésének látszatja még nincs, nyárra várható, hogy beadják a létesítési engedélyt a hivatalhoz.

Az Mfor.hu cikke szerint eléggé megugrott a paksi atomerőmű bővítésére lehívott orosz hitel összege tavaly. 

A Magyar Államkincstár frissítette ugyanis a devizahitelek alakulását bemutató adatsorát, és ebben tűnt föl, hogy tavaly év végével a paksi bővítésre fölvett hitel állománya 44,93 milliárd forint volt. 

A cikk szerint egy negyedévvel korábban még 8,34 milliárd forint szerepelt ezen a soron, vagyis egy negyedév alatt sikerült 36,59 milliárd forintot lehívni. 

"Az atomerőmű bővítésére összesen 10 milliárd eurós hitelkeretet bocsátott rendelkezésre az orosz fél, további 2 milliárdot a magyar állam tesz hozzá a beruházás költségeihez. Érdemi lehívásra eddig nem került sor, tekintettel arra, hogy - amint azt lapunk több alkalommal is megírta - a projekt jelentős késésben van.

Ennek okát kezdetben a brüsszeli engedélyek két éves késlekedésével magyarázta a kormány, de mostanában már az orosz kivitelezővel kapcsolatos aggályok is előkerültek. A Roszatom ugyanis nehezen tudta az uniós követelményeknek megfelelően összeállítani a két új blokk építéséhez szükséges terveket. Ennek részben kapacitáshiány az oka - a világban máshol is részt vesz hasonló beruházásokban az orosz cég"

- olvasható a cikkben. 

A lap emlékeztetett arra is, hogy ugyan az eredeti terv az volt, hogy 2024-ben adják át a két új reaktorblokkot, de a mostani állás szerint 2029 a céldátum. 

A kivitelezési engedélyezeztetési tervet várhatóan idén nyáron fogják beadni az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amelynek körülbelül másfél év áll a rendelkezésére, hogy elbírálják a beadott anyagot. Csak ezután indulhat be a kivitelezés, ami így várhatóan 2022 elejére csúszik. 

Az Mfor.hu szerint az ekkora méretű hitel lehívása azért is érdekes, mert hogy eddig semmilyen látványos munkálat nem történt a bővítés kapcsán, 

"egyedül egy felvonulási épület kapott engedély, a munkások és irodisták befogadására alkalmas létesítmény konyhával. Most azzal próbálkozik a megrendelő, hogy a földmunkákat azt megelőzően elkezdhessék a területen, hogy megszületnének az atomenergia hivatal (OAH) létesítési engedélyei"

- olvasható a cikkben.

Az orosz hitelből 24 milliárd forint körüli összeget hívott le a magyar fél még 2018-ban, ám ezt visszafizették aztán tavaly év elején egy 7-8 milliárd forint körüli összeggel finanszírozták meg az előkészítés költségeit. A magyar kormány azért siet a visszafizetéssel, mert az orosz hitelnek kedvezőtlenebb a kamatozása, annál sokkal jobbakat lehet a piacon találni.

Forrás: Pécsi STOP/mfor.hu