Paks II: már 25 milliárd forintnyi orosz hitelt lehívott a kormány

2018. december 6. 09:58 2018. dec. 6. 09:58

Süli János atomminiszter szerint azonban a kedvező piaci körülményeknek köszönhetően azonban már vissza is fizették az összeget az oroszoknak.

Szél Bernadett volt LMP-társelnök, most független országgyűlési képviselő kérdezte nemrég a Parlamentben, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésére felvett orosz hitelből mennyit hívott le eddig a kormány.

A kérdésre Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter adott írásbeli választ - írja a 444.

Az atomminiszter leírta, az atomerőmű-építés eddig igazolt 98 millió eurós költségeire az orosz-magyar hitelmegállapodás értelmében annak 80 százalékát, vagyis mintegy 78 millió eurót hívott le a kormány. (Ez átszámítva 25 milliárd forint a lap szerint.)

Süli válaszában hozzátette, a "kedvező pénzpiaci feltételeket kihasználva 2018 májusában a Magyar Állam élt a hitelszerződésben erre biztosított lehetőséggel, és az addig lehívott hitel teljes összegét előtörlesztette, így jelenleg a paksi hitel miatt nem áll fenn tartozás az orosz fél felé."

Az atomminiszter kitért a hitel rendelkezésre tartási díjára is.

Mint válaszában leírta, a "nemzetközi hitelszerződésnek megfelelően az egyes években az orosz fél által rendelkezésre tartott, de a magyar fél által igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25%-os rendelkezésre tartási díj esedékes. A 2015-2017 években elvégezhető feladatokra jelentős hatással voltak az Európai Bizottság elhúzódó vizsgálatai, így 2016-ban 250 000 euró, 2017-ben 762 500 euró, 334 454 euró rendelkezésre tartási díj került kifizetésre az előző évre tervezett, de fel nem használt hitelösszeg után a nemzetközi szerződésben rögzített módon és határidővel."