Pankotai Lili pert indít a volt iskolája ellen

2023. január 20. 09:41 2023. jan. 20. 09:41

A TASZ segítségével pert indít volt iskolája ellen Pankotai Lili. A tanuló erről taszos segítőjével közös, a Telexnek adott interjújában beszélt.

Ahogy az interjút szemléző hvg.hu írja, Pankotai tavaly október 23-án lett országosan ismert, amikor egy, a tanárok helyezete miatt tartott tüntetésen szenvedélyes, kormánykritikus beszédet mondott, amelyben volt néhány trágár szó is. A kormánymédia azonnal akcióba lendült, jött a menetrendszerű karaktergyilkosság, de a tanulótól saját iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma is elhatárolódott. Pankotai úgy érezte, elfogyott körülötte a levegő, szerinte pszichológiai hadviselést folytattak ellene, és tavaly novemberben eljött az iskolából, sőt, Pécsről is, azóta a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulója.

Pankotai a Telexnek a hamarosan induló per kapcsán arról beszélt, hogy a kormány kitolta a határokat, hozzászoktatta az embereket ehhez a rendszerhez, és ideje lenne elkezdeni visszatolni a határokat. Mint mondja, ez nem személyes háború, de „elfogadhatatlan dolgok" történtek vele. Ellehetetlenítették, az iskola a saját presztizsével foglalkozott, nem a diákjával, és még azt is rátolták, hogy a tanárok frusztráltsága az ő hibája.
 

Zeller Judit, a TASZ munkatársa arról beszélt, hogy Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége. Az iskolát úgy perlik be, hogy esetleg a fenntartót is be lehessen vonni, mert bár az iskola sértette meg Pankotai jogait, de próbálnak rámutatni arra is, hogy egy iskola nagyon sokszor egy fenntartótól függ. Próbálják úgy időzíteni a pert, hogy ha diákoknak be kell menniük a bíróságra tanúskodni, az ne zavarjon bele az érettségibe.

A per tárgya az lesz, hogy megsértették Pankotai személyiségi jogait. Őt egy valahol kifejtett véleménye miatt olyan bánásmód érte az iskolában, ami azokat nem érte, akik nem mondták el a véleményüket. A véleménynyilvánítást nem torolhatja meg az iskola, mondta Zeller. A jogász arra számít, hogy megnyerik a pert, ami precedens értékű lesz, és komolyan veszik a diákok véleménynyilvánítási jogát az iskolában.

Pankotai arról beszélt, szeretné, ha volt iskolája erre nem úgy reagálna, hogy „akkor most belemegyünk egy harcba, és győzzön a jobb." Ehelyett gondolkodásra szeretné késztetni az összes iskola vezetőségét, és a diákok figyelmét fel szeretné hívni arra, hogy nem szabad mindent hagyni.

A TASZ Pankotaié mellett indítani fog egy nagyobb pert, amiben a szülőket és a diákokat fogja képviselni az állammal szemben, és lesz egy harmadik per is, amiben a kirúgott tanárokat fogják képviselni. Zeller azt mondta, a TASZ célja az előbbivel az, hogy ahol tényleg hiányoznak a tanárok, ott be tudják bizonyítani: sérül a diákok tanuláshoz való joga, és ezt mondja ki egy bíróság is. A kirúgott tanárok ügyében pedig már bement a kereset a bíróságra, ott már akár februárban lehet tárgyalás.