Parkolópályára kerülhet a pécsi elektromos buszbeszerzés?

2018. július 6. 10:44 2018. júl. 6. 10:44

A HVG értesülései szerint Mészáros Lőrinc ölébe hullhat az Ikarus Egyedi buszgyára, a céget ugyanis csőd fenyegeti a sajtóhírek alapján. Ha a cég bedől, akkor a pécsi elektromos buszprojekt is parkolópályára kerülhet egy időre.

Mészáros Lőrinc felcsúti nagygazda-vállalkozó, eszéki fociklubtulaj ölébe hullhat hamarosan egy magyar buszgyár, a HVG értesülései szerint az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft-ről van szó, amely 5,9 milliárd forintnyi hitelt kapott anno a Mészáros érdekeltségébe tartozó MKB Banktól. A pénzt anno a BKV-tender kiírása miatt vette fel a cég, ám az a közbeszerzés végül megállt, helyette lett az, hogy a BKV-nak és a Volánnak együtt 180 darab (ebből a BKV-é 30) hagyományos meghajtású csuklósbuszt gyárt le a cég.

A határidő tavaly augusztusban járt volna le, ám előtte hirtelen jött egy fejlesztési minisztériumi rendelet (kötelezően beszerelendő automata oltóberendezések a buszokba), ami miatt egyrészt az egész projekt határideje módosult, másrészt a buszok is drágultak.

Végül idén áprilisban kellett volna átadni a járműveket a cégnek, ám a hírek szerint mostanra is csak körülbelül az 5 százalékát sikerült a 180 darabos megrendelésnek teljesíteni.

A HVG úgy értesült, az Ikarus Egyedi június közepi taggyűlésén az a döntés született, hogy csődöt jelentenek, mivel a rebesgetett újabb kormányzati mentőcsomag nem érkezett meg, emiatt pedig a hitelt nem tudják törleszteni.

Nincs nagy egyetértés Pécs és a cég között

Az Ikarus Egyedi ügye Pécsett amiatt fontos, mert ezzel a céggel szerződött le az önkormányzat még 2016-ban 8 darab+25 százalék aalacsonypadlós elektromos busz legyártására. A tervek szerint kettőnek idén nyáron már a próbaköröket kellene Pécsen futnia, hogy aztán beálljanak a megyeszékhely tömegközlekedésébe.

A cég gondjairól már május végén lehetett hallani, és a Pécsi STOP kérdései nyomán az is kiderült, hogy az Ikarus Egyedi és a pécsi önkormányzat között finoman szólva sem nagy az összhang - erről bővebben ebben a cikkben írtunk:

Elektromos buszok: egymásra mutogat a városháza és a gyártó

Az önkormányzat szerint nem úgy van a Pécsre tervezett elektromos buszokkal egészen pontosan, ahogy azt az Ikarus Egyedi állította csütörtöki válaszában lapunknak. Szerintük a cég lóg még mindig részletes kimutatással a megdrágult buszokról, amikre amúgy megvan az uniós forrás.

Az is kiderült, hogy egyelőre még kifizetés nem történt a cég felé (a két busz darabja 147,5 millió forintba kerül, ezt tisztán uniós forrásból érkező pénzből akarta finanszírozni a városvezetés).

Ha a cég csődöt jelent, akkor viszont a pécsi önkormányzatnak új beszállító után kell néznie, ami újabb közbeszerzés kiírásával és újfent több hónapos csúszással járhat.