Pávával is lesz olyan gavallér az új testület, mint Tarlóssal Karácsonyék?

2019. november 5. 15:42 2019. nov. 5. 15:42

Mintegy 7,6 millió forint lelépőpénzt szavazott meg Tarlós Istvánnak a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése kedden, mellyel több ellenzéki képviselő nem értett egyet, Karácsony Gergely viszont valamiért úgy gondolta, hogy kell az extra közpénz a volt főpolgármester zsebébe. Pécsett még nem döntött az új testület arró, hogy a törvényi minimumot kapja-e a bársonyszékből felállt Páva Zsolt, vagy őt is derekasan kistafírozzák.

Ahogy korábban már megírtuk, a törvény szerint háromhavi végkielégítés jár a leköszönő főállású polgármestereknek, de ezt még egyszer további, de legfeljebb három hónapnyi illetménnyel felérő juttatással kiegészítheti az új közgyűlés, amennyiben úgy látja jónak.

Kedden a 24.hu szerint Budapesten a Fővárosi Közgyűlés úgy látta jónak: némi vita és - jogos - ellenzéki kritika dacára megszavazták Karácsony Gergely előterjesztését, melynek értelmében Tarlós nem 3,8, hanem 7,6 millió forint búcsúpénznek örülhet. 

Páva Zsolt esetében nem csöröghet ennyire a kassza, de azért sokan örülnénk olyan financiális búcsúnak, mint ami rá vár. A  legutolsó vagyonbevallása szerint bruttó 998 ezer forint volt a havi fizetése, ennek értelmében a háromhavi lelépőpénz közel 3 millió forint bruttóban.

Ha azonban az ellenzéki többségű közgyűlés úgy dönt, ezt akár a duplájára is emelheti, azaz közel bruttó 6 millió forinttal köszönhetik meg Pávának az elmúlt tíz évet.

A volt fideszes polgármesternek a kétmillió forint feletti végkielégítések sarcolására kitalált 98 százalékos különadótól sem kell tartania, mivel azt tavaly a kormány szépen, csendben eltörölte. 

Páva Zsolt végkielégítése nem volt téma az október 31-i pécsi alakuló közgyűlésen, ott csak a polgármesteri és alpolgármesteri illetményekről született döntés. A lelépőpénz vélhetően a következő, várhatóan november 14-i, immáron rendes közgyűlésen lesz téma.

 

Szerző: H. V.

 

 


 

Forrás: Pécsi STOP