Pécs 30 millió forintot fordít a viharkárok enyhítésére

2021. augusztus 3. 17:22 2021. aug. 3. 17:22

Mindössze pár percig tartott, de hatalmas pusztítást végzett a vasárnapi szélvihar Pécsen, elsősorban a Komlói út vonalán. Hencsei Zsolt, az érintett terület közgyűlési képviselőjének kezdeményezésére Pécs önkormányzata 30 millió forintos eseti megbízást ad a Biokom NKft-nek a károk enyhítésére- közölte a pécsi önkormányzat.

A 30 millió forintos forrást nem csak az augusztus elsején Pécs keleti felén, azon belül is elsősorban a Komlói út környékén lecsapó vihar okozta közterületi zöldkárok felszámolására fordíthatja az önkormányzat városüzemeltetési cége. A Biokom a magántulajdonú telkek rendbe tételében is részt vesz, továbbá az önkormányzat által folyósított összegből 1800 négyzetméternyi tetőfóliát, 100 kilogramm szöget és 1600 folyóméter tetőgerendát biztosít a megrongálódott tetőszerkezetek ideiglenes befedéséhez. A károsodott tetőszerkezetek javításában a Katasztrófavédelem, valamint önkéntes tűzoltó és mentőegyesületek sietnek a pécsiek segítségére. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Hencsei Zsolt, a vihar által leginkább érintett választókörzet képviselője szerint a forrás biztosítása nélkül sok pécsi kerülne bajba. Számos családnak komoly segítség lesz a tetőfólia felhelyezése, hiszen többjüknek csak így kerülhet ideiglenesen fedél a fejük fölé. Mások, főleg idős emberek és házaspárok pedig képtelenek lennének maguk helyrehozni például a kertjükben keletkezett károkat, összedarabolni, elszállítani a kidőlt fákat, letört ágakat.

Meixner Barna, a Biokom NKft. ügyvezető igazgatója elmondta, a károk elhárítását a városüzemeltetési cég munkatársai a katasztrófavédelemmel együttműködve már vasárnap megkezdték. A cél akkor elsődlegesen a balesetveszély megszüntetése és a forgalom akadálytalan haladásának biztosítása volt. A munka azóta is folyamatos, csaknem 90 ember vesz részt benne. A Biokom szinte teljes zöldterület-fenntartási részlege a viharkárok elhárításán dolgozik, de besegítenek a közterület-karbantartó, az erdőgazdálkodási és a közműfenntartási csoport munkatársai, valamint közfoglalkoztatottak, kölcsönözött munkaerő és alvállalkozók is.

A széleskörű mozgósítás és a megfeszített tempó ellenére a vihar nyomainak eltakarítása várhatóan egész héten fog tartani. A munkálatok befejezéséig a Biokom a lakosság türelmét kéri.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Fotó: Péterffy Attila Facebook