Pécs Jövője Frakciószövetség: újabb ismérvek a NER álhíreihez

2022. november 30. 11:49 2022. nov. 30. 11:49

Továbbra sem változtatott napi álhírgyártási-gyakorlatán a NER-média, így az elmúlt napokban is bőven találtunk muníciót ismeretterjesztő sorozatunkhoz. Újabb jellemzőket mutatunk, hogyan ismerhető fel, ha csúsztatással, vagy fakenews-zal van dolgunk - írja sajtóközleményében a Pécs Jövője Frakciószövetség.

1. Kiragadás

Egy szövegrészlet eredeti környezetéből kiragadása, amely az új környezetben más értelmet kap. Népszerű nevén: nettó csúsztatás.

A politikai irányultságát szélkakas módjára változtató, évek óta újra NER-közeli álhírtelevízió híradója örvendeztette meg fake news-ra fogékony nézőit egy különleges módon szerkesztett tudósítással. Ez az Európai Bizottság elnökéhez írt Szita Károly-levélről szólt, és nem átallották az erről készült propaganda-szöveget egy olyan polgármesteri megszólalással kiegészíteni, aminek semmi köze nincs a témához, tekintve, hogy egy más időpontban, más szövegkörnyezetben elhangzott mondatot, pontosabban annak is csak az egyik felét vágták be az egészen másról szóló anyagba.

A valóság az, hogy Kaposvár polgármestere a szervezet nevében a Megyei Jogú Városok Szövetsége közgyűlésének konszenzusos határozatával ellentétes tartalmú levelet írt az Európai Bizottságnak. Pécs vezetése pedig abban érdekelt, hogy Magyarország megkapjon minden neki járó forrást, és azt az önkormányzatok szabadon és tisztességesen a városok javára fordíthassák.

 

2. Felnagyítás

Egy létező, marginális vitát felnagyítva a valós súlyánál nagyobbnak mutatni egy problémát azt remélve, hogy így támadhatóvá válik egy akció és meghátrálásra késztethetők a szervezők. Népszerű nevén: az igazi buborékfújás.

A buborékon kívüli bulvárportál szerzője nagyra fújt egy kis buborékot. Nyakatekert logikával próbálta áthelyezésre késztetni a Momentum ideiglenes szabadtéri kiállításának óriásplakátjait. Szerinte ugyanis akkor látnák többen a mindössze két hétig Pécsett lévő tárlatot, ha odébb tennék őket a(z amúgy néptelen) sétányra. Igaz, hogy így a Rákóczi úton közlekedő buszok utasai előtt rejtve maradnának, de legalább addig sem takarnák el a kereskedők kirakatait, ugye.

A valóság ezzel szemben az, hogy a szervezők előzetesen engedélyeztették a kiállítás területhasználatát a hatóságokkal, és oda telepítették a tablókat, ahová a hatóságok azt engedélyezték. Éppen akkor sértenének szabályt, ha ettől eltérő helyre tették volna. Még akkor is ez az igazság, ha a NER hazugságait bemutató, a pécsi Fidesz-iroda bejáratához felállított, december 4-ig megtekinthető plakátokkal a kormánypárt tagjainak és szimpatizánsainak kényelmetlen nap mint nap szembenézniük.

 

3. Szócsővé válás

Egy mindenkit érintő témában csak a kormányoldali véleményeket mutatja be, a demokratikus álláspont aránytalanul kevés, marginális helyet kap, azt is csak azért, hogy a hír hitelesnek tűnjön. Népszerű nevén: klasszikus propaganda.

Terjedelmes szöveget szentel a KESMA-médiabirodalom megyei szellemi helytartója annak a pécsi Fidesz-javaslatnak, amely szerint az önkormányzatnak a békeidőben és pénz-, illetve energiabőség időszakában készült energetikai tanulmányát kellene használni ahelyett, hogy az aktuális helyzethez igazodó új dokumentumot készíttet az önkormányzat. A közel 400 szavas cikk részletesen kifejti a Fidesz és az oldalvízén evickélő ÖPE – szerintünk hibás - véleményét, ugyanakkor egyetlen mondatban összefoglalja a polgármester álláspontját.

A valóság ezzel szemben az, hogy a 2013-ban készült energiastratégia nemcsak elavult, de egyúttal ahhoz is hozzájárult, hogy az elfogadása óta eltelt közel egy évtizedben a Fidesz kétszer is csődbe kormányozza a várost. Talán nem véletlen, hogy a jelenlegi pécsi városvezetés megalapozott, szakmai és az önkormányzat hosszú távú energetikai és gazdasági céljait támogató új koncepció kidolgozását kezdeményezte. Ennek indokoltságát csak a vak (vagy az elvakult) nem veszi észre.

 

Forrás: Pécs Jövője Frakciószövetség