Pécsen a Csizi vezette bizottság adott zöld utat az Eliosnak

2018. február 24. 16:33 2018. feb. 24. 16:33

Sajtóhírek szerint Pécsen is hasonlóan szűkre szabták a közvilágítás-korszerűsítésre kiírt tendert, mint más városokban, melyeknél az OLAF vizsgálódott. A közbeszerzést az Elios Innovatív Zrt. nyerte meg, a bíráló bizottságot Csizi Péter alpolgármesterként vezette.

A Zoom.hu cikke szerint Pécsen is hasonlóképpen szűkre szabott volt az a közvilágítás-korszerűsítési pályázat még 2014-ben, mint amilyeneket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgált. A nagy különbség a baranyai megyeszékhelyen annyi, hogy itt uniós pályázat helyett hitelből oldották meg a fizetést. De itt is az az Elios Innovatív Zrt. nyert, amely akkortájt Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének érdekeltségében állt.

A lap szerint több olyan tényezőt is találni a pécsi pályázat kapcsán, amelyek visszaköszönnek az OLAF-jelentésből.

Nagy összegű referencia miatt szűkült a pályázaton elindulók köre

Pécsen 2014 nyár elején merült fel a közgyűlésben (Páva Zsolt polgármester előterjesztése), hogy hitelből korszerűsítik LED-es lámpákkal a közvilágítás egy részét, a munkát 900 millió forintra saccolták akkor.

Az előterjesztés átment a közgyűlésen, a tendert kiírták, ám annak volt egy kemény feltétele a lap szerint: csak olyan cég indulhatott el rajta, melynek az előző három évben "a LED-es közvilágítás kiépítéséből származó árbevétele elérte a nettó 500 millió forintot. Ennek a kritériumnak csak az Elios tudott eleget tenni, többek között a hódmezővásárhelyi, a szekszárdi és a kecskeméti beruházás miatt, amit fel tudott mutatni referenciaként" - olvasható a cikkben. (A lap megjegyzi, máshol is feltétel volt a nagy összegű referencia: ilyen közbeszerzés volt a szekszárdi, a váci, a zalaegerszegi közbeszerzés is.)

A pécsi tenderen az Elios Innovatív Zrt. mellett a Pannon Nívó Kft. is elindult, ám őket kiszórták, mert több feltételnek, köztük a magas összegű referenciának sem tudtak megfelelni. Az Elios így lett befutó a maga 895 millió forintos ajánlatával.

Az önkormányzati választás előtt még gyorsan rábólintottak az Elios győzelmére

A 2014 szeptemberi közgyűlés zárt ülésén határozott arról a fideszes többségű testület, hogy az Eliost bízza meg a munkával, amely egy alvállalkozót, a Simó Villamossági Kft-t (később SMHV Kft.) is bevonta a munkába. Ez a cég részt vett a tender előkészítésében, majd pedig 2015 tavaszán a kivitelezésben is. Mivel ez több olyan pályázatnál is előfordult, ahol uniós forrásból finanszírozták a beruházást, az OLAF-nak is szemet szúrt a dolog.

A közbeszerzési törvény ugyanis "világosan kimondja, hogy adott közbeszerzés előkészítésében és kivitelezésében nem vehet részt olyan gazdasági szereplő, amelynek közös érdekeltsége van az ügylet valamely szereplőjével" - olvasható a cikkben.

A lap szerint ráadásul a közbeszerzés kiírásánál már ott szerepeltek a lámpák is egészen pontos műszaki paraméterekkel: vagyis ezeket már előre meghatározhatták. A Simó Villamossági Kft. részt vett a projekt előkészítésében, majd a kivitelezésben is, a Zoom.hu cikke szerint a lámpák műszaki paramétereit is ez a cég állíthatta össze.

Hitelből lett finanszírozva a lámpacsere

Pécsen, mint korábban írtuk, nem uniós pályázatból (mivel a városvezetés szerint akkor, 2014-ben nem állt rendelkezésre ilyen beruházásra forrás), hanem hitelből oldották meg.

Erre kiírtak egy közbeszerzést 2014 novemberében, amit az OTP nyert meg, amely az egymilliárd forintos hitelért 420 millió forintot kért, vagyis a lámpabiznisz Pécsnek 1,46 milliárd forintjába került. A törlesztést 2029-ig ütemezték be.

Mivel ekkor már lezajlott az országos nagy adósságátvállalás (Pécstől 45 milliárd forintot "vitt el" az állam, vagyis terítette szét az adófizetőkre), így a hitelfelvételre kormányzati jóváhagyás kellett.

Ezt Pécs végül 2015 elején meg is kapta, vagyis Orbán Viktor rábólintott arra, hogy az akkor még veje érdekeltségébe tartozó cég munkáját hitelből lehessen kifizetni.

Csizi azt a bizottságot vezette, amely a tenderről döntött

Az egész ügyletben még van egy pikánsnak mondható szál, amelyre a napokban a pécsi szocialisták hívták fel a figyelmet: azt a bizottságot, mely a tenderről döntött, Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő, akkor még regnáló alpolgármester vezette.