Pécsen útzárral és sztrájkkal készülnek a Globális Klímahétre a zöldek

2019. szeptember 18. 13:35 2019. szept. 18. 13:35

Szeptember 20-27. között tartják meg a Globális Klímahetet Pécsen a Zöld Fiatalok Egyesülete, a Fridays for Future és a Szabad Terek civil kezdeményezés szervezésében. A több előadás, film és fejtágító mellett 27-én útzárra kell készülni a pécsi belvárosban és általános klímasztrájk is lesz.

Minden évben az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozója köré szerveződik a globális Klímahét, Pécsen sincs ez másként, a baranyai megyeszékhelyen a Zöld Fiatalok Egyesülete (ZöFi), a Fridays for Future (ez a Greta Thunberg svéd iskolás által életre hívott klímavédelmi mozgalom) és a Szabad Terek civil kezdeményezés (amely az autonóm, kritikus programoknak teret adó, gondolkodó, reflektív és önreflektív közösségi terek és civil szervetek közösségvállalása) szervezi az egyhetes programsorozatot.

A szeptember 20-27. közötti bő egy héten előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok, koncertek, slam-poetry est, közösségi kert-akciók, filmvetítések lesznek (a részletes programot ezen a Facebook-linken és a ZöFi blogján lehet megtalálni), de nagyobb akciók is várhatóak.

Szeptember 20-án, pénteken délután 14:30 és 16 óra között a pécsi Széchenyi téren a városháza előtt lesz klímahetet nyitó globális tüntetés a Fridays for Future mozgalom szervezésében (részletesebb infók ezen a linken találhatók).

A tervek szerint szeptember 27-én Pécsen a Rákóczi út lezárásában fog kicsúcsosodni (az Irgalmasok útja és a Jókai utca közti szakaszon), ezzel a szervezők egyként akarják felhívni a figyelmet a világot érintő klímaválságra és a pécsi belvárost érő, sokszor hetekre egészségtelen levegőt előidéző környezetszennyezésre. 

A lezárt területen lesznek beszélgetések helyi környezetvédelmi ügyekről, lesz DJ-szett is slam poetry-vel, környezetvédelmi könyveket kínáló sátor is kitelepül a gyerekeknek szóló sátor mellett. 

A Rákóczi út lezárt szakaszán a tervek szerint 14:00-14:30 között gerillajóga várható, majd 14:30 - 16:00 óra között mutáns bringa bemutatót tartanak, utána pedig 16 és 17 óra közt "Hosszú Asztal - közösségi uzsonna - Járulj hozzá te is, hozz te is finomságot! - helyi termelők, reform konyha előnyben!" felkiáltással lesz közös csipegetés.

A Kereskedők Háza előtt közösségi bringaszerelés lesz a program 14 és 17 órák közt, 15 órától pedig figyelemfelhívó akciót tartanak a csúcsforgalomban a KRESZ szabályait betartva közlekedő kerékpáros csapattal.

 

Forrás: Pécsi STOP