Pécsett és Szekszárdon is felpörög a honvédelmi sportközpont-építés

2020. augusztus 12. 09:29 2020. aug. 12. 09:29

A Magyar Közlönyben frissen megjelent kormányhatározat szerint a tavaly év végén bejelentett öt honvédelmi sporközpont mellett még tizenegy építésének előkészítését kezdik meg, Szigetvár mellett Pécsre és Szekszárdra is kerül ilyen létesítmény.

A kormány 2017-ben döntött úgy, hogy lehetőség szerint minden járásközpontban épít egy-egy lőteret, mi a honvédség tartalékosainak felkészítését segítette volna. 2018-ban nemzetgazdaságilag kiemeltek lettek a beruházások, valamint kiegészültek azzal, hogy nem lőterek, hanem multifunkcionális szabadidős létesítmények, úgynevezett Honvédelmi Sportközpontok jönnek létre, ahol a lőoktatás mellett például küzdősportokat is el lehet sajátítani - írtuk korábban. Azt is tudni lehetett, hogy az első ütemben 40 létesítmény megvalósítását tervezték.

Baranyában Pécsre és Szigetvárra tervezett ilyen létesítményt a kormány, Pécsett a tervezett aquapark területére álmodták meg a lőteret, Szigetváron a hoboli országút mellett húzhatják fel. 2019 májusában pedig az Index.hu írta meg, hogy öt településen - Baja, Balassagyarmat, Szarvas, Szigetvár és Újfehértó - akár a nyár végén megindulhat az építkezés. Ez végül nem történt meg, a Magyar Nemzet idén júniusi cikke szerint a szóban forgó településekre álmodott felextrázott lőtereknél annyi történt, hogy lezárultak a közbeszerzési eljárások.

A mostani kormányhatározatban, melyet a 444.hu vett észre, azt írják, hogy újabb 11 honvédelmi sportközpont építésére csoportosítottak át költségvetési forrásokat: Kisvárdán, Körmenden, Nagykanizsán, Berettyóújfalun, Pécsen, Sárospatakon, Makón, Szekszárdon, Székesfehérváron, Kecskeméten és Zalaegerszegen. A Beruházási Ügynökség 550 millió forintot költhet el az előkészítésre, amivel legkésőbb 2021 végéig kell elkészülnie, ebből az összegből a pénzügyminiszternek az idei költségvetésből 90 millió forintot kell biztosítania - áll a cikkben.

A lap megjegyzi, a kormányhatározat szerint a korábban bejelentett öt és a mostani tizenegy képezi a program első ütemét, a megépült központok vagyonkezelője a  Honvédelmi Sportszövetség lesz. 

(Címlapkép: Pixabay.com)

 

Forrás: 444/Pécsi STOP