Pécsett is tart RezsiStop-fórumot az MSZP

2022. szeptember 15. 22:17 2022. szept. 15. 22:17

Ahogy arról beszámoltunk, az MSZP egy RezsiStop nevezetű kampányt indított melynek keretében ismertetik az emberekkel a párt alternatív javaslatait a kormány rezsiemelésére.

A rendezvény szeptember 20-án, a Nevkó színházterem melletti előadó termében 17:00-kor kezdődik. Az eseményre Tóth Bertalan, az MSZP jelenlegi társelnöke és Komjáthi Imre a párt elnökhelyettese, valamint dr. Hiller István fog ellátogatni, hogy beszámoljon a lakosságnak a javaslatokról.

Az MSZP javaslatai az elszálló energiaárak és rezsiköltségekre a következők:

1. A Fidesz-kormány ne nyerészkedjen a magyar családok rezsijén! A paksi 12 forintos áramot ne adják drágábban!

2. Garantált alapszolgáltatást mindenki számára a lakóhelyén! A 21. században alapjog, hogy a létfenntartáshoz szükséges áramhoz és gázhoz a lakóhelyén mindenki megfizethető áron hozzáférjen, és átvészelje a következő hónapok nehézségeit.

3. Legyen öt százalékos az áfa a lakossági energiaáron a mai 27 százalék helyett!

4. Országos szigetelési programot minden lakóépületre! Kezdeményezzük, hogy a Kádár-kockákra, családi- és társasházakra, valamint panelépületekre indítsanak célzott, önerő nélküli felújítási támogatási programot, valamint kamatmentes hitellel támogatott, felújítást lehetővé tevő országos szigetelési programot. Csak a tervezett Vodafone-vásárlásból 100,000 házat lehetne felújítani!

5. Ingyenes előre fizető mérőt, és visszakapcsolást a vezetékes energiaellátásba!

A javaslatot ezen a linken lehet aláírni.

A RezsiStop kampány keretében az MSZP nem csak a lakosságot próbálja meg megvédeni a hatalmas rezsiköltségektől, hanem a kis-, és középvállakozásokat, valamint az önkormányzatok is.

A szocialisták szerint ilyenkor minden felelősen gondolkodó párt azt keresi, hogy milyen eszközökkel lehetne enyhíteni a terheket. Melyik iparág, mely közszolgáltatások, melyik kör az, amelyiknek nagyobb védelmet kellene adni a túléléshez.

AZ MSZP ezért nyújtotta be azokat a törvényjavaslatokat, amikkel úgy lehet segíteni a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak, hogy ne lehetetlenüljön el a működésük, és fenntarthatóak legyenek az önkormányzati közszolgáltatások. 

Az MSZP javaslata értelmében a helyi önkormányzatok és az általuk fenntartott intézmények, valamint a kis- és középvállalkozások, és a közhasznú civil szervezetek újra legyenek jogosultak földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatásra. Ez azt jelenti, hogy nem maradnak áram és gáz nélkül, mert az egyetemes szolgáltatónak ellátási kötelezettsége lenne feléjük, és nem lesznek kiszolgáltatva a gáz- és áramkereskedők nyerészkedésének, mert hatósági áron juthatnak hozzá a gázhoz és villanyhoz.

Kezdeményezik azt is, hogy a földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatás ÁFA-kulcsa 27%-ról csökkenjen 5%-ra. Ez önmagában ötödével csökkentheti a számlában fizetendő összeget. A párt szerint ez nemcsak azonnali mentőövet jelentene az önkormányzatoknak és a KKV-szektornak, de az adó csökkentése miatt több pénzük is maradna – bővítve ezzel a lehetőségeiket, ideértve a munkaerő megtartását is.

„Az MSZP, az igazi baloldal pártja RezsiSTOP programja nemcsak a vágtató infláció megfékezéséről és a lakossági terhek mérsékléséről szól, hanem az önkormányzati közszolgáltatások fenntartásáról és a kisvállalkozások megmentéséről is” – szögezi le a közlemény.