Pécsett vége az ingyenes parkolásnak számos zöld rendszámos autó esetében

2022. január 6. 22:22 2022. jan. 6. 22:22

A jövőben Pécsen kizárólag a tisztán elektromos autók parkolhatnak ingyen, amihez ráadásul előzetesen regisztrálni kell a járművet tulajdonosának.

A pécsi önkormányzat rendelete azt a célt szolgálja, hogy megvonják az ingyenes parkolás lehetőségét a zöld rendszámos, ám belsőégésű motorral is rendelkező hibrid autók tulajdonosaitól – írja az Index. A baranyai megyeszékhely lett az ország első olyan települése, ahol a zöld rendszámmal rendelkező hibridek tulajdonosaitól megvonják az ingyenes parkolást. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az új önkormányzati rendelet nem azonnal lép életbe, hanem a veszélyhelyzet megszűnése után.

Portfolio ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem várható el az adott város közterületéért, illetve parkolásáért felelős munkatársától, hogy különbséget tudjon tenni a különböző típusok között: melyikben van belső égésű motor, és melyikben nincs. Számos olyan modell van, ahol ugyanahhoz a karosszériához különböző megoldások tartoznak. Pécs önkormányzata feltehetően ezen okok miatt találta ki, hogy előzetesen regisztrálni kell, így a büntetések alkalmazásánál el lehet kerülni a megkülönböztetéssel járó problémákat. Azonban, ha minden város hasonlóan jár el, az egy teljesen felesleges és nehézkes adminisztrációs terhet fog azokra róni, akik elektromos autóval szeretnének odautazni. Véleményük szerint emiatt is az lenne az optimális, ha központilag történne meg a zöld rendszámok odaítélésének felülvizsgálata, ami az önkormányzatok dolgát is érdemben megkönnyítené.