Pécsett is összefog a teljes ellenzék az őszi választásokon - videó

2019. április 3. 12:03 2019. ápr. 3. 12:03

Az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik és az LMP politikusai közös ellenzéki sajtótájékoztatót tartottak szerdán délelőtt az önkormányzati választás kapcsán. Az öt párt együtt állít az egyéni választókerületekben jelölteket, a közös polgármesterjelölt kérdésében még lesznek egyeztetések.

Közös sajtótájékoztatót tartott szerdán délelőtt az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik és az LMP Pécsen az önkormányzati választással kapcsolatban.

Az MSZP-t részéről Gulyás Emil, a párt városi vezetője, a DK-tól Kunszt Márta önkormányzati képviselő, a Momentumtól Péderi Tamás, a párt pécsi vezetője, az LMP-től Keresztes László Lóránt társelnök, országgyűlési képviselő, a Jobbiktól pedig Fogarasi Gábor önkormányzati képviselő vett részt a rendezvényen.

Pécsi STOP.hu

Nagy horderejű bejelentést tesznek az ellenzéki pártok pécsi-baranyai vezetői

A felszólalások sorát Kunszt Márta kezdte, aki elmondta, az öt ellenzéki párt arra az elhatározásra jutott, hogy az önkormányzati választáson az egyéni választókerületekben egy-egy jelöltet fognak állítani, erről pedig egyeztetni fognak egymással. (Pécsen a lakosságszám csökkenése miatt idén már csak 18 egyéni körzet és 7 kompenzációs listás mandátumhely lesz - 2014-ben még 19 egyéni és 8 listás képviselői hely volt.)

Fogarasi Gábor arról beszélt, hogy a rendezvényen részt vevő pártok és képviselők mindannyian egyetértettek abban, hogy mik a legfontosabb célok a város érdekében. A képviselő szerint Pécs érdeke kívánta ezen lépés megtételét.

Keresztes László Lóránt kifejtette, lassan 10 éve vezeti a Fidesz Pécset, ennek romboló körülményeit mindenki látja. Az egyik legnagyobb következmény, hogy 13 ezer ember ment el a városból megélhetési problémák miatt. Az LMP társelnöke szerint a párt is hajlandó választókerületi koordinációra, hogy meg lehessen buktatni a Fideszt. Ugyanakkor a párt szakértők bevonásával egy olyan programot fog kidolgozni, amely képes Pécs és a térség leszakadásának megállítására.

Gulyás Emil kitért arra, hogy két nappal ezelőtt arról is megállapodtak az ellenzéki pártok pécsi vezetői, hogy az ellenzéki győzelemhez szükséges szervezeti feltételeket is meg fogják teremteni. Ha ez létrejön, akkor nagy valószínűséggel győzni fog az ellenzék itt Pécsen, és meg fogják tudni állítani a negatív spirált, az elvándorlást és nagy befektetőket is be tudják vonzani. "Végre nem az állampolgárok fogják fizetni Pécs adóit, hanem a nagyvállalatok."

Péderi Tamás szerint leginkább a fiatalokat érinti a pécsi rossz városvezetés. A Momentum ezzel kapcsolatban főként a fiatalokat fogja célozni, hogy bevonják őket is a közéletbe és mutassanak nekik egy valódi alternatívát.

Újságírói kérdésre válaszul Keresztes László Lóránt elmondta, a közös polgármesterjelölt személyében még lesznek egyeztetések, az LMP részéről ez még nyitott kérdés, de egyetért abban Mellár Tamással, hogy az ellenzéki jelöltek egy transzparens programban mutassák be világosan a városvezetési elvüket és programjukat. Szükség van egy olyan jelöltre, aki minden ellenzéki párt bizalmát bírja, de olyanra is, akire nemcsak az ellenzékiek szavaznának. Az LMP azt szeretné, hogy a jelentkező polgármesterjelöltek várhatóan a nyáron vállalva a fentebbi elveket, megmérettetnék magukat a szavazók előtt.

Gulyás Emil hozzátette, az MSZP, DK és a Momentum által támogatott Péterffy Attila mellett kitartanak, de nem zárkóznak el semmitől, viszont bíznak benne, hogy a többi párt is támogatni fogja az ő jelöltjüket. Kunszt Márta hozzátette, hogy meg fogják keresni azt a technikát, amellyel egy polgármestert tud állítani az ellenzék.

Keresztes Lóránt egy másik újságírói kérdésre elmondta, még folynak az egyeztetések arról, hogy kik lesznek az ellenzéki jelöltek. Fogarasi Gábor hozzátette, ha meglesz a Jobbik által támogatott polgármesterjelölt, arról szólni fognak a sajtónak.

Egy újabb kérdésre ismét Keresztes Lóránt válaszolt, aki szerint az ellenzéki pártok több hónapos részvételi programot fognak lefolytatni, amelyben közös elvek (átláthatóság; korrupció elleni fellépés; felelős vagyongazdálkodás) mentén fektetik le az együttműködés alapjait. Ehhez a helyi civilek javaslatait is várják majd. Kunszt Márta kitért rá, a közgyűlésben most helyet foglaló négy ellenzéki párt képviselői korábban is jól tudtak együttműködni bizonyos ügyek mentén. Keresztes még annyit tett hozzá, hogy az első és legfontosabb lépés a Fidesz legyőzése. Péderi Tamás ezzel egyetértve még annyit mondott, egy helyi minimumprogram mindenkinek alapérdeke, azért is ültek le egymással tárgyalni, hogy Pécset jó pályára tudják állítani.

Frissités: sorosozva, migránspártizva reagált a Fidesz

A sajtótájékoztatóra reagálva közleményt adott ki a Fidesz pécsi csoportja, bevándorláspárti ellenzéket emlegetve, aki Soros kottájából játszik. A reakcióért kattints ide!

Forrás: Pécsi STOP