Pécsi fake news-jelentés: soha nincs túl meleg az álhírekhez a Fidesznek

2022. augusztus 2. 12:18 2022. aug. 2. 12:18

Elmaradt a rizsacsökkentés, a NER pécsi propagandistái a legnagyobb hőségben is derekasan megdolgoznak a magyar adófizetők pénzéért. Így aztán a heti fake news gyűjtés sem maradhat el.

Tombol az uborkaszezon, a hőség miatt így a gyéren csordogáló információk miatt is többet kellett izzadnia a fideszes hazugság- és ferdítésgyárak munkásainak. Ám ahol a hírhamisítás és a tények elferdítése iránti katonás elkötelezettség szorgalommal párosul, ott nincs megállás.

 

„Megint a kormánytól kér pénzt Pécs” – kajánkodik a NER nagyobbik baranyai (ál)hírgyára. Ez ugye a „van sapka – nincs sapka” tipikus esete. Tavaly azzal az álhírrel rodeózott a komplett pécsi kormányoldal, hogy a pécsi városvezetés elmulasztott egy egymilliárdos pályázatot benyújtani. Szóval, ha nem pályázik – pedig pályázott -, az a baj, ha pályázik, akkor meg az a baj.

 

El lehet ezt mondani értőbb módon is, például ahogy itt olvashatják:

https://www.pecsma.hu/top/iden-is-palyazik-pecs-a-rendkivuli-onkormanyzati-tamogatasra/

 

„Egy munkástól tudták meg, hogy hova kerülnek a parkolási övezet határát jelző táblák” – írja a NER propagandalapja. Ha valaki csak ebből a forrásból tájékozódik, akkor a parkolási korlátozásokkal érintett belvárosi utcák a káosz fellegváraként tűnhetnek fel. Ahol név nélküli megszólalók már csak a táblák kihelyezésekor, az ott dolgozó munkásoktól tudják meg, hogy hol is lesz az övezet határa.

 

Nyilvánvaló, hogy az olyan változások, mint egy Pécs méretű város parkolási rendeletének megújítása, soha nem zökkenőmentes. Ezzel együtt sem tudunk mást mondani, mint korábban. A valóság az, hogy az új rendelet szakmai megfontolások alapján született, a lakosság tájékoztatására pedig minden létező fórumot és felületet megragadott az önkormányzat, ideértve közmeghallgatást, írott és videós anyagokat nyomtatott, illetve internetes lapokban és közösségi oldalakon. Ez a cikk például elég jól összefoglalta a korábban hetekig ecsetelt változásokat:

Itt van! Életbe lépett az új pécsi parkolási rendelet | pecsma.hu

 

„Sosincs tűzijáték augusztusban Pécsett, a polgármester mégis úgy tett, mintha lemondaná” – ezt már a kisebbik pécsi NER-szócső állítja. Majd azt a hazugságot is hozzátették, hogy Pécsett sosem szokott lenni, legalábbis az utóbbi 13 évben erre nem volt példa.

 

A valóság ezzel szemben az, hogy 2017-ben például volt augusztus 20-án tűzijáték. Mivel nem volt választási év, ezért a Kertváros napot bármikor megtarthatták, így kerülhetett a nemzeti ünnepre. Ezeket a népünnepélyeket viszont valami egészen elképesztő véletlen okán MINDIG az aktuális választások előtt tartotta meg a Fidesz és holdudvara. Szegény Kővári Jánosét el is mosta idén a hideg kora tavaszi eső.

 

A valóság: augusztus 20-án nem lesz Pécsett tűzijáték, számos más program viszont igen. Budapesten viszont lesz tűzijáték is. Kábé annyi pénzből, amennyiből telne annak az állami támogatásnak az idei évi törlesztésére, amit az előző, fideszes városvezetés kapott, mielőtt csődbe vitték volna Pécset. Hogy pontosan mennyibe kerül a gigászi népvakítás, nem tudni, mert 10 évre titkosították az adatot.

 

A végére egy igazi kis gyöngyszemet hagytunk. Az új pécsi vásárcsarnok zajos siker: impozáns épület kívül-belül, rendezett és igazán méltó helye az agórának. Nyilván pártközponti elvárás és belső indíttatás is a NER-es álhírgyárakban, hogy ütni kell, ahol érik. Ez most a Fidesz-szócső „Elkészült az új Vásárcsarnok, amivel a problémák is megjelentek a környéken” című alkotásában csúcsosodott ki.

 

Röviden összefoglaljuk: a „kocsma” nem költözött át a régiből az új csarnokba, ezért a kulturált italozás helyett a közterületen fogyasztják az alkoholt. Ez önmagában is szép logikai csavar, de még csak nem is igaz. A közterületi alkoholizálás nem újdonság, pedig ezt törvény tiltja, nem csak az új vásárcsarnok mellett, de mindenhol. Az pedig tény, hogy a régi kocsma valóban nem emeli az új csarnok fényét. Ellenben neves borászatok - valóban kulturált – borkóstolásra már adnak lehetőséget az új csarnokban.

 

Forrás: Pécs Jövője Frakciószövetség