Pécsi hajléktalanoknak építenek házat az egyetemisták

2023. szeptember 18. 11:14 2023. szept. 18. 11:14

A leromlott pécsi ház falai rossz állapotú farostlemezekből, táblákból és összegyűjtött műanyag lambériákból készülnek. A fóliatetőt lécek tartják össze, és egy betondarab biztosítja, hogy ne fújja el a szél. Nyáron egy hajléktalan nő és férfi költözött ide, de hamarosan érkezik segítség a helyzetük megoldására.

Az RTL riportjából kiderül, hogy az ott lakó hölgy párja 2 éve elvesztette életét, így kényszerből máshova kellett költöznie, de rövid idő után onnan is át kellett tennie székhelyét. A betegsége miatt nem képes dolgozni, és jelenlegi élettársának sincs munkája. Az önkormányzattól ötezer forintért egy évre béreltek egy régi és elhanyagolt hobbikertet a rozzant házzal, amit igyekeztek lakhatóvá tenni.

Dányi Tibor Zoltán, a pécsi egyetem oktatója, felfigyelt a történetre. A szakember évek óta foglalkozik nehéz helyzetben lévő emberekkel és problémáikkal, együttműködve helyi építészekkel és szociológusokkal. Elárulta, hogy terveik között szerepel egy stabil és védelmet nyújtó átmeneti otthon építése a pár számára bontott vagy használt alapanyagok felhasználásával. Miután az önkormányzattal egyeztettek, a napokban a Facebookon keresnek építőanyagok, melyet a projektben hasznosítanának.

Egy nap alatt összegyűlt minden, amire szükség volt.

A régi kalibát lebontották, és a látványterv szerint helyére egy könnyűszerkezetes, főként fából épülő ház kerül. Az építkezést önkéntes alapon jelentkező egyetemisták végzik majd, és céljuk az, hogy még tanulmányaik során megismerjék a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. Ráadásul felismerjék azt is, hogy vannak olyan problémák és ökológiai válságok, amelyek megoldásához és enyhítéséhez ők rendelkeznek a szükséges tudással és eszközökkel.

Az építkezés október elején kezdődik, és terveik szerint novemberre, a hidegebb idők beköszöntére elkészülhet a lakás.