Pécsi Vagyonhasznosító: havi 90 millió marad a bérlőknél a járványügyi kedvezményrendszerrel

2020. április 23. 19:32 2020. ápr. 23. 19:32

Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója szerint eddig jó visszajelzéseket kapott a bérlőitől az önkormányzati cég arról a kedvezményrendszerről, melyet a koronavírus miatt kialakult gazdasági válságra válaszul alkottak meg, és a napokban tettek közzé. A vezérigazgató szerint havi 90 millió forint marad a bérlőknél a kedvezményrendszer hatására. 

Rövid interjút készített a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) vezérigazgatójával, Szabó Szilárddal az önkormányzati pecsma.hu. Az apropót a napokban kihirdetett kedvezményrendszer jelentette, melyet az önkormányzati cég alkotott meg a bérlőinek, és amely a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság hatásait kívánja valamilyen fokon enyhíteni.

Szabó Szilárd a lapnak elmondta, a veszélyhelyzet kihirdetése (március 11. - a szerk.) után nem sokkal már jelezte a PVH a bérlőinek, hogy az április díjakat nem fogják kiszámlázni, ám a bérlők sokszínűsége miatt hosszabb időt vett igénybe egy több szempontot is figyelembe vevő kedvezményrendszer szempontjainak összeállítása. 

"Sok bérlőnk jelezte szinte azonnal, hogy ez egy tényleges, kézzelfogható, érezhető segítség. A velünk bérleti jogviszonyban álló partnereink majdnem felének nem kell bérleti díjat fizetnie április és május hónapokra, illetve addig, amíg a kormányzati korlátozó intézkedések jelenlegi formájukban érvényben vannak.

A többieknek is 90 napos fizetési határidőt adunk, ezzel segítjük a likviditásukat. Azaz a 100 százaléknál kevesebb kedvezményt kapó bérlőinknek is csak hónapokkal később kell majd az erre a két hónapra vonatkozó díjat megfizetniük, akkor, amikor már remélhetőleg a mostanihoz képest növekednek a bevételeik"

- fogalmazta meg a vezérigazgató a tapasztalatait.

Mint kitért rá, a sávos kedvezményrendszer megalkotásakor figyelembe vették azt, hogy az adott vállalkozás mérete és tevékenysége mennyire teszi sérülékennyé a jelenlegi helyzetben. A legfeljebb 10 főt alkalmazó kisebb pécsi cégekre külön figyelmet fordítottak, a pécsi vásárcsarnok és a vásártér bérlőinek, valamint a bezárt vendéglátóhelyeknek 100 százalékban elengedték a bérleti díját. Ez Szabó Szilárd szerint a PVH bérlőinek majdnem felét jelenti.

A további bérlők közel 20 százaléka 10 és 60 százalék közötti kedvezményt kap, de a 10 százalékos kategóriában csak pár bérlő van a vezérigazgató állítása szerint, így a legtöbben ennél nagyobb mértékű kedvezményben részesednek. 

Vannak olyan bérlők is, akik nem kaptak kedvezményeket: ilyenek a gyógyszertárak, drogériák, közüzemek, állami és egyházi szervezetek - sorolta.

A kedvezményrendszerrel havonta 90 millió forint nem folyik be a PVH-hoz, Szabó Szilárd szerint ennyi marad a bérlőknél. 

A vagyonhasznosító jelenleg minimál üzemmódban funkcionál, csak a legszükségesebb karbantartásokat, illetve a havaria-jellegű hibák kijavítását végzik el, fejlesztésben most egy ideig nem tudnak gondolkodni. A cég kiadásait és bevételeit összhangba hozták, és sikerült a 70 alkalmazottat megtartani, vagyis senkit nem kellett elbocsátani a kiakult gazdasági válságban - árulta el a vezérigazgató az interjúban.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lát előre jelenleg cégvezetőként, Szabó Szilárd a következőt válaszolta:

"Senki nem tudja, meddig tart a mostani állapot. Személy szerint bizakodó vagyok. Hasonlóan gondolkodom a cég jövőjéről, mint ahogy a németek mondjuk az Oktoberfesttel kapcsolatban, ami most ősszel ugyan elmarad, de jövőre minden eddiginél nagyobbat akarnak rendezni."

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu