Pécsi virológus: a következő hetekben nagyon megemelkedhet a halálozások száma

2020. szeptember 16. 11:35 2020. szept. 16. 11:35

Jakab Ferenc professzor, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatcsoportjának vezetője beszélt arról, hogy Magyarország a lakosságszámra vetített járványterjedési számokat tekintve jelenleg a második Európában. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő hetekben várható, hogy a halálozások száma megnövekszik.

A Nyitott Egyetem rendezvényeként online közvetített beszélgetést tartottak szeptember 15-én, kedden a Pécsi Tudományegyetemen, itt beszélt dr. Jakab Ferenc, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoportjának vezetője a jelenlegi helyzetről. 

A 444 cikke szerint Jakab töbek között arról beszélt, hogy Európához viszonyítva Magyarországon brutálisan tombol a koronavírus-járvány, mint mondta, Franciaország után a második hazánk a lakosságra vetített járványterjedési számokban, megelőzve ezzel Spanyolországot, Olaszországot.

"Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság."

- mondta el a virológus, és hozzátette, az se tévesszen meg senkit sem, hogy most elsősorban a fiatalok fertőzödnek meg, és ne higgye azt senki, hogy az idősebb korosztály most biztonságban van. 

A beszélgetés a videón 14 perc 19 másodperctől indul:

Jakab Ferenc és csapata már a múlt héten is felhívta a figyelmet a floridai példára, ahol először a fiatalok körében kezdett el terjedni a koronavírus, majd 4-5 héttel később átterjedt az idősekre, és 2-4 héttel később a halálozási számok megugrottak.

Ezzel kapcsolatban a pécsi virológus arról is beszélt, hogy egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, ahonnan a 80 százalékuk már sosem jön le, és kitért arra is, hogy 

"ha a szimpla adatokat nézzük, már lehet látni, hogy a halálesetek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni."

A virológiai kutatócsoport vezetője beszélt a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztéséről, szerinte nagy előrelépések történtek, a terápiás célú beavatkozásoknál európai és világszinten is csökkentek a halálozási számok. A remdesivir és favirpiavir - a két gyógyszer, melyhez sok reményt fűznek - kutatása most is folyik, de nehéz egyértelműen igazolni a hatékonyságukat - mondta el a virológus. 

Jakab Ferenc beszámolt arról is, hogy egy osztrák céggel közösen vizsgálja a PTE az azelasztin-hidrokloridot, ami

"orrnyálkahártya-kísérletek alapján is úgy tűnik, hogy nullára csökkentette a vírus replikációs képességét."

A klinikai vizsgálatok majd eztán következnek - magyarázta a virológus, aki kifejezte abbéli reményét, hogy a nemrégiben egy időre leállított oxfordi vakcinakutatási projektnek az év végéig meglesznek az első eredményei, és jövő év elején elindulhat a tömeges vakcinagyártás. 

Jakab Ferenc a beszélgetésen kitért azokra is, akik álszakértőként beszélnek a koronavírusról, szerinte ezek a "fehérköpenyes sarlatánok" nagyobb kárt okoznak jelenleg az országnak, mint maga a vírus. 

"Magyarországon járvány van, tudomásul kell venni" - jelentette ki a virológus, aki szerint ezért sem kell leállni a fentebb említett álszakértőkkel vitatkozni, akik a járvány tényét is kétségbe vonják.

 

Címlapkép: YouTube/PTE 1367

Forrás: Pécsi STOP/444