Pécsi virológus: látszik a fény az alagút végén

2020. december 3. 08:07 2020. dec. 3. 08:07

Mint ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyelet a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását.

Ennek apropóján tett közzé egy hosszabb bejegyzést közösségi oldalán Kemenesi Gábor, pécsi virológus. 

"Ez az a bizonyos vakcina, melyre a németek már november elején elkezdték kiépíteni a hűtési/szállítási infrastruktúrát.
Több másik vakcina is engedélyezés közelében, látszik a fény az alagút végén. Tudományos tény, hogy vakcina nélkül aligha győzhetjük le a járvány egészségügyi részét. Márpedig a gazdasági helyreállításhoz elsőként az egészségügyi fronton kell nyerni."

- írja posztjában Kemenesi. 

A legfőbb kérdésre már megkaptuk a tudományos bizonyosságot – lehet biztonságos és hatásos vakcinát készíteni a COVID-19 ellen.
Tudományos szempontból most a legfőbb kérdések a: meddig és mennyire véd majd? különböző korcsoportok, populációkat miként véd majd? - teszi fel a kérdést a bejegyzésében, majd úgy folytatja: 

"Ami bizonyos, ekkora járvány legyőzéséhez többféle technológájú vakcina együttes bevetésére lesz szükség, hamarosan a hírek súlypontja áthelyeződik az elérhetőség, gyártási kapacitás és disztribúció kérdésköreibe. (Ugyanitt feladvány kedves újságíró ismerőseimnek: A COVAX ismertetése a magyar nagyközönség számára)"

Az AstraZeneca, Pfizer és Moderna 2021-ben 5.3 milliárd adaggal tervez, amely az AstraZeneca vakcina dozírozásától függően 2.6-3.1 milliárd embernek lenne elég. Ehhez még az oroszok külföldi piacra 500 millió adagot szánnak. Komoly vizsga elé néz a világ, vajon képesek vagyunk-e ezt a globális, határokat nem ismerő kihívást globálisan és határok nélkül kezelni? - zárja posztját a virológus.  

Kapcsolódó:brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Címlapkép: Illusztráció